Legjobb tanulóhelyek

  • 24.05.2016
  • Czicze Andrea

Május és június bizony sok fiatalnak nem a szabadtéri programokról és a bulikról, hanem az érettségiről és a vizsgaidőszakról szól. Ráadásul azt mindannyian tudjuk, hogy jó időben sokkal nehezebb tanulni, mint télen, hisz már a kintről beszűrődő, egyre pezsgőbb élet zaja vagy a szomszéd grillpartiján nevetgélő vendégek hangja is mind-mind elterelhetik a tételeket lázasan magolók figyelmét. A tanuláshoz azonban nem elég a szándék, a sikeres felkészüléshez a megfelelő tanulóhely megtalálása is éppoly fontos. Mi most összegyűjtöttük a legideálisabbnak mondott helyeket:

1. Könyvtár

A Number 1. még mindig sokak szerint a könyvtár. Itt nemcsak a tanuláshoz oly elengedhetetlen csend az adott, hanem sokakra már az is inspirálóan hat, hogy lát más „sorstársakat” is maga körül tanulni. A beszámolók szerint a vizsgára készülők a bent töltött idejük 90%-át valóban tanulással töltik, hisz itt jóval kevesebb dolog van, ami elterelheti a hosszú órák alatt a figyelmüket.

2. Saját szoba

A saját szoba komfortját is sokan részesítik előnyben, amennyiben tanulásról van szó. Itt tényleg minden – kényelmes szék, asztal, saját laptop, kedvenc párna, földön gondosan elrendezgetett tételek – adott lehet a tanuláshoz, feltéve persze, ha nincsenek ki-be járkáló szobatársak, sétálni vágyó kutya vagy az a bizonyos grillező szomszéd. Ebben az esetben nagy segítség lehet egy jó füldugó, mellyel ugyan a boci szemekkel néző négylábút nem, de a figyelemelterelő hangokat ki lehet zárni.

3. Kávézó

Mivel nem vagyunk egyformák, így vannak olyanok, akiknek kifejezettem szükségük van némi zsivajra vagy alapzajra ahhoz, hogy tanulni tudjanak. Ők előszeretettel töltik a vizsgaidőszakot kedvenc kávézójukban, ahol a halk zene, a kávé illata, vagy a kávéfőző gép hangja jótékonyan hat az agytekervényeikre. Erre egyébként az applikációgyártó és honlapkészítő cégek is rájöhettek az évek során, hisz számtalan mobilalkalmazást és weboldalt találni, amelyek ezt, a sokaknak oly kedves kávéházi hangulatot igyekeznek hangokkal – sőt sokszor látvánnyal is – visszaadni.

4. Park

D-vitamin, puha pázsit, csiripelő madarak, lágy szellőben zörgő falevelek… , mi lehetne, ennél nyugtatóbb és inspirálóbb? A természet hangján túl a látvány is pozitívan hathat, ami, az előtte hónapokig az iskolapadban görnyedő diákok számára rendkívül üdítő élmény tud lenni. A parkban, kertben tanulásnak talán csak egy hátulütője van, mégpedig az, hogy a nagy nyugalomban könnyen el lehet bóbiskolni a tanulnivaló felett.

5. Osztálytárs, csoporttárs otthona

Van olyan, mikor egyedül nem megy. Ilyenkor többen tanulócsoportokhoz vagy -társhoz csatlakoznak, hogy együtt próbálják átrágni magukat a tananyagon. Ezt leginkább azok választják, akik elakadtak valahol a felkészülésben, illetve akiknek könnyebb úgy memorizálniuk a tételeket, ha azt társaikkal közösen is átbeszélik.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák