Miért vezethet a gyermekkori fülgyulladás később elhízáshoz?

  • 08.05.2016
  • Jáksó Nóra

A középfülgyulladás gyakori betegség a gyermekek körében. A tudósok régóta tudják, hogy a gyermekeknél a visszatérő fülgyulladások hallásromláshoz vezethetnek, mely zavart okozhat a beszédfejlődésben. Az elhízás és a fülgyulladás lehetséges kapcsolatára azonban csak az elmúlt években derült fény.

Amerikai kutatók fedezték fel, hogy a krónikus fülgyulladás károsíthatja a középfülön áthaladó chorda tympani (dobhúr) nevű ideget. Ez az ideg felelős a nyelv elülső kétharmadának ízérzékeléséért.

Úgy tűnik, hogy ennek az idegnek a gyulladások miatti károsodása fokozza a vágyat a zsíros, nagy kalóriatartalmú élelmiszerek iránt, így eredményezhet súlygyarapodást. Egy amerikai tanulmányban harminc év felettiek vettek részt, akiknél megállapították, hogy azok, akik gyermekkorukban gyakori fülgyulladással küzdöttek, kétszer nagyobb valószínűséggel lettek felnőtt fejjel túlsúlyosak, és kedvenc ételeik közé a nagy kalóriatartalmú finomságok tartoznak.

Egyelőre ezek csak előzetes megállapítások, a fülben bekövetkező idegkárosodás, az ízpreferencia és az elhízás lehetséges kapcsolata egy nagyon összetett probléma, amely új kutatási területet jelent a tudósok számára. Ám ha sikerül feltérképezni a pontos összefüggést, akkor az azt jelenti, hogy a fülgyulladások gyors diagnózisa és kezelése fontos szerepet tölthet be az elhízás elleni küzdelemben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák