MP3-lejátszók: csavard le a hangerőt még idejében!

  • 12.11.2017
  • Jáksó Nóra

Az, aki hetente több mint 5 órát hallgatja nagy hangerővel az MP3-lejátszóját, néhány év alatt maradandó halláskárosodásra számíthat.

A halláskárosodás kockázata attól függ, mekkora hangerőnek és mennyi ideig tesszük ki a füleinket. Csupán heti 5 órás zenehallgatás 89 dB feletti hangerővel már 5 év alatt tartós halláskárosodást eredményezhet. Kevesen tudják, hogy fülhallgatóval 85 dB-es hangerő esetén csupán 15 perc a napi biztonságos zenehallgatási időtartam. Ennek az az oka, hogy a fülhallgató hermetikusan zárja le a hallójáratot, és a hangnyomás is megnő, mivel a dobhártyához jóval közelebb helyezkedik el a hangszóró, mint például egy fejhallgató esetén.

Az MP3-lejátszók népszerűsége hihetetlenül megnőtt az elmúlt évek során, csak az EU-ban 10 millió körül van azoknak a fiataloknak a száma, akik ezen trendi eszközök által ki vannak téve a hallásromlás fokozott kockázatának.

Sajnos, a fiatalok és a szülők többsége sincs tisztában ezekkel a veszélyekkel. Akár 100 decibellel is düböröghet a fülben a zene hosszú órákon át nap mint nap, amivel egyenes út vezet a hallás elvesztéséhez.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák