Népbetegség a koreai serdülőknél a halláskárosodás

  • 23.09.2019
  • Trestyén Zsófia

Mi okozhatja a tinik közel 20%-nál ezt kóros elváltozást? Cikkünkből kiderül!

A koreai tinédzserek körülbelül 17%-ánál legalább enyhe halláscsökkentés mutatható ki. A vizsgálatban szereplő serdülőknél kimutattak beszédfrekvenciás halláskárosodást, magas frekvenciájú hallásvesztést vagy mindkettőt.

A Koreában végzett tanulmányban összesen 2879 középiskolás serdülő vett részt, hallásukat audiometrikus teszttel és otológiai (fülgyógyászati, fülészeti) vizsgálattal ellenőrizték, valamint kérdőíveket töltettek ki velük a vizsgált időszakban.

A tanulmány célja a hallásvesztés gyakoriságának vizsgálata a középiskolákban tanuló hallgatók körében, valamint a halláskárosodás prevalenciáját befolyásoló tényezők meghatározása.

Szabadidős zajhatás

A kutatást végzők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a tinik szabadidejük nagy részét a helyi (LAN) játékközpontokban töltik. Az ottani virtuális, számítógépes játékokhoz szinte elengedhetetlen a fej- és/vagy fülhallgató használata, ezek hangerejét viszont nem egyénre szabják, ezért sokszor túlzott mértékű zajnak vannak kitéve ezáltal a fiatalok. A beszédfrekvenciás halláskiesés és a nagyfrekvenciás halláskiesés ezeknek a szabadidős zajártalmaknak köszönhető – állítják a tanulmány szerzői.

Ezenkívül a vizsgálat azt is megállapította, hogy mind a beszédfrekvenciás halláskiesés, mind a gyengébb fül magas frekvenciájú hallásvesztése rosszabb tudományos teljesítmény elérését teszi lehetővé a koreai tinédzserek körében.

A „Halláscsökkenés a koreai serdülőknél: annak előfordulása és összefüggése a szabadidős zajnak való kitettséggel” című tanulmányt a PLOS ON folyóiratban tették közzé.

Forrás: PLOS ONE

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák