8 tipp, hogyan könnyítsd meg az ünnepet hallássérült szeretteidnek

  • 14.12.2018
  • Jáksó Nóra

A karácsonyi ünneplés a hallásproblémákkal küzdők számára sok nehézséget tartogathat. Ha nem tudnak felhőtlenül részt venni az összejöveteleken, mert gondot jelent számukra a társalgás, akkor a szeretet ünnepén magányosan fogják érezni magukat. Hazánkban minden tizedik embert érint valamilyen fokú halláskárosodás. Talán köztük vannak szeretteink, barátaink, ismerőseink. Tegyük számukra is élvezetessé az ünnepet. Ebben segíthetnek a következő jó tanácsok:

  1. Zsúfolt helyen, mielőtt beszédbe elegyednél hallássérült rokonoddal vagy barátoddal, először győződj meg arról, hogy valóban rád figyel. Tedd a kezed a vállára, vagy állj szembe vele.
  2. Ha azt látod, hogy valaki hallókészüléket visel, kérdezd meg, fontos-e számára, hogy szájról olvashasson.
  3. Beszélj tisztán, érthetően, normál tempóban, ne túl lassan, és állj jól megvilágított helyen, hogy megkönnyítsd a szájról olvasást.
  4. Kerüld a szlenget, és az idegen eredetű szavak használatát.
  5. Ne beszélj hangosan. A nagy hangerő és a kiabálás kellemetlen egy hallássérült számára, ráadásul agresszívnak is tűnhetsz.
  6. Ha úgy veszed észre, hogy nem lehetett érteni, amit mondtál, fejezd ki magad másképp. De akkor se kiabálj.
  7. Akár otthon vagytok, akár egy vendéglátóhelyen, vagy egy szórakozóhelyen, a társalgást akkor könnyítheted meg, ha távol maradtok a nagy zajtól és a hangos zenétől.
  8. Bárhol is ünnepeljétek a Karácsonyt, ügyelj arra, hogy hallássérült szeretted olyan központi helyen üljön, ahonnan mindenkire rálát, mert így egyszerűbb számára a szájról olvasás, és nem fogja magát elszigetelten érezni.
Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák