Élvezzük a Karácsonyt hallássérülten is!

  • 23.12.2019
  • Jáksó Nóra

Halláscsökkenéssel igazi kihívás lehet egy ünnepi összejövetel. Mit tegyünk, hogy hallássérülten is élvezni tudjuk a Karácsonyt?

  • Fontos, hogy mindenképpen viseljük a hallókészülékünket. Sokan azt hiszik, hogy zsúfolt környezetben a készülék csak hátrányukra van, mert minden zajt egyaránt felerősít, így az ünnepi kavalkád élvezhetetlenné válik. Ám a mai modern digitális hallókészülékek úgy lettek kialakítva, hogy a nemkívánatos háttérzajokat, torzításokat kiszűrjék, illetve csökkentsék, hogy mi csak a fontos beszélgetésekre tudjunk odafigyelni. Ezért nyugodt szívvel viseljük a hallókészülékünket.
  • Találd meg az ünnepi asztal legcsendesebb sarkát, és úgy helyezkedj el, hogy a lehető legtöbb arcra ráláss, mindenkivel fel tudd venni a szemkontaktust. Ne legyen előtted semmilyen asztali dísz, ami eltakarja mások arcát. Ha mindenkit látsz, akkor a szájról olvasás is megkönnyíti a kommunikációt.
  • Kérd meg egy olyan családtagodat vagy barátodat, hogy üljön melléd, aki szívesen megismétli, amit neked mondanak, ha éppen nem értetted jól.
  • Minimalizáld a háttérzajokat. Bár az ünnepet hangulatosabbá teszi, ha karácsonyi zene szól a háttérben, egy hallássérült számára fontos, hogy az a lehető legalacsonyabb hangerővel szóljon. Ezt mások is megértik, hiszen az ép hallásúakat is zavarja a beszélgetésben, ha a zene túl hangos.
  • A nem kívánatos háttérzajok közé tartozik az is, ha vendéglátónk már akkor elkezd mosogatni, és tányérokat pakolni, mikor még nem ért véget az ünnepség. Ha ezek a zajok behallatszanak a szobába, ahol tartózkodunk, lehetőleg már az összejövetel kezdetén kérjük meg, hogy figyeljen erre, és ha lehet, halassza a rendrakást akkora, mikor már mindenki elment.

Ha otthonodban tartod az összejövetelt, tartsd szem előtt ezeket a hasznos tippeket, ha pedig máshol töltöd az ünnepeket, érdemes már korábban megbeszélni a kéréseidet a házigazdával, aki biztosan örömmel figyelembe veszi ezeket, és mindenben segíteni fog.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák