Hallásvesztéssel a kormány mögött

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

A vezetés egy olyan hétköznapi dolog, mint pl. az evés. Talán mindenki emlékszik az első alkalomra, amikor végre segítség nélkül, egyedül ülhetett a volán mögé. Most már olyan természetes dolog autót vezetni, mint lélegezni, csak a légzésre nem kell tudatosan odafigyelnünk az utcán sétálva, mint a vezetésre, utóbbi egy kicsivel komplikáltabb.

A természet egy kedves kis vicce, hogy öregszünk. A dolgok egy idő után már nem úgy működnek, ahogy addig. Lassulnak a reflexek, romlik a hallás, a látás, ez az élet része. Azonban egy bizonyos ponton túl már nem vagyunk biztonságban az autónkban. Nem csak saját épségünket kockáztatjuk, hanem a járókelőkre is veszélyt jelenthetünk.

Néhány gondolat

Senki sem akar lemondani a vezetésről. Egy idős ember számára talán a nap fénypontja, ha valami oka van egy kis kimozdulásra. Tény, hogy az öregedéssel a reakcióidő lelassul, lassabban képes a rövidtávú memória feldolgozni az ingereket. Egy szóval minden lelassul.

Na de hogyan tudjuk ezeket a csodálatos, öregedés okozta hatásokat befolyásolni, hogy képesek legyünk biztonságosan autót vezetni? Dr. Robin Gonzalez közzétett egy írást, melyben a kezdő vezetők és családjuk közt felmerülő problémákat tárgyalja.

Néhány tény ezek közül, melyeket a legtöbben már tudunk:

  • Az idősebb vezetők nagyobb valószínűséggel szenvednek el olyan sérülést autóval, mely kórházi kezelést is igényel, mint a fiatalabbak.
  • Az idős sofőrök nagyobb valószínűséggel halnak meg autóbalesetben, mint fiatalabb társaik.
  • Az amerikaiak 21%-ának van valamilyen látással kapcsolatos problémája, még ha szemüveget is visel, ötből egy ember ennek ellenére is volán mögé ül.
  • A halláskárosodás gyakoribb az idősek körében, a 65 év felettiek 33%-át érinti.
  • A nyugdíjasok reflexei a kor előrehaladtával lassulnak, így veszélyt jelentenek az utakon a többi vezetőre.
  • Néhány idős tapasztal bizonyos fokú demenciát. Ez befolyásolja a gyors döntéshozatalt és az ösztönös reakciót. Ez több, mint bosszantó lehet az utakon.

Ha nem hallja, nem kerülheti el

A legtöbb ember úgy gondolja, a vezetés a látással kapcsolatos dolog. Amíg látni az utat és az autókat, addig minden rendben. De ez sajnos nem így van. Lehet, hogy nem veszik észre, de a biztonságos vezetéshez hozzátartozik, hogy az ember hallja is a potenciális veszélyt, mielőtt látná azt. Tehát a jó hallás elengedhetetlen a jó vezetéshez.

Gondoljunk csak bele! Halljuk az érkező autót, mielőtt a kanyarba érne. Halljuk a mentőautó szirénáját, mielőtt látnánk. Számos ilyen helyzetet fel lehetne még sorolni.

A hallás képessége elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez. Akkor miért ül be az autóba annyi ember, akinek problémája van a hallásával? Vagy mit keresnek az idősebbek az utakon? Főleg éjszaka, amikor jóval kevesebbet látni, fontos a megfelelő, teljes körű hallás, hogy azonosítani tudja az ember a hangokat és a környezet eseményeit.

Mikor halljuk a mentőautót, lehúzódunk az út szélére, hogy elengedjük. De ha nem halljuk, megakadályozzuk, hogy minél gyorsabban a kórházba érjen, hiába a villogó fény és a harsogó sziréna. Még rosszabb, ha balesetet okozunk, mert nem reagálunk megfelelően ilyen helyzetben.

A másik veszélyes forgatókönyv a parkolóban játszódhat le például. Kényelmesen tolatunk ki a helyünkről. Egy pillantást vetünk magunk mögé mindkét oldalra, nem jön-e gyalogos vagy autó. Szépen tolatunk kifelé, és egyszer csak bumm, hirtelen felbukkant egy autó. Azok számára, akiknek rossz a hallásuk és hallókészüléket sem használnak, veszélyes lehet egy ilyen hétköznapi szituáció is. A reakcióidő nem elég gyors, túl későn veszi észre az ember az autót. Gyakran bizonyos vezetési helyzetekben veszély esetén a hallásunkra előbb támaszkodhatunk, mint a hallásunkra.

Itt az ideje a hallás értékelésének

Minden alkalommal, mikor volán mögé ülsz, nem csak magadért, mások épségéért is felelős vagy. Ha valami miatt felmerülne a halláskárosodás gyanúja, ideje mérlegelni, hogy beüljünk-e az autóba. Konzultáljunk minél előbb egy szakemberrel!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák