Koktélparty fülek

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Az agy egy csodálatos mechanizmus. Egy zsúfolt helyen, ahol még ráadásul egy zenekar is játszik, a zajszint az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan emelkedik. Körülvesz minket a zaj, már-már úszunk benne. Ilyenkor nehéz összpontosítani, és hallani, mit kérdeznek tőlünk.

A hagyományos bölcsesség

Sztereóban hallunk. Mivel a fülek külön helyezkednek el egymástól, a hanghullámok kissé eltérő időben érik el a kettőt. Ez a fülek közti különbség az, ami lehetővé teszi, hogy könnyen meg tudjuk határozni a hang irányát, forrásának helyét.

Egy erdei séta során szinte pontosan képesek vagyunk meghatározni, hogy honnan halljuk a madarak csicsergését. Füleinkben a dobhártyához egy pillanat eltéréssel érnek el a jelek, így a feldolgozás idejében is van egy kis különbség.

Az agy azonnal felismeri a hang forrását és irányát, ennek köszönhetően időben érzékelni tudjuk a potenciális veszélyt, pl. a tömegközlekedésben. Egy koktél party-n képesek vagyunk az egyes hangokat elkülöníteni, és csak egy adottra koncentrálni. Ha ilyen zajos környezetben telefonálunk, ez a képesség segít abban, hogy megértsük, amit a másik fél mond. Érdekes, hogy pl. egy buszon, ahol mozog a plafon és a padló, a zajok pedig minden irányból jönnek, akkor is tudunk normális telefonbeszélgetést folytatni.

A telefon hangszóróján keresztül nyilván nem működik ez a képesség, hiszen akivel beszélünk, nem egy szobában van velünk.

Új eredmények

A kutató laboratóriumokban világszerte vezető nézet, hogy bizonyos hangoknál, melyeket hallunk, nem az irány a meghatározó, hanem a prioritás. A kutatók képesek voltak kis csoporton belül különböző hangok segítségével fenntartani a figyelmet egy csendes beszélgetés során. Ha az agy megfelelően összpontosít egy fontos beszélgetésre, közben úgymond elutasítja a háttérzajokat. Csak a felfogott hangokat dolgozza fel az agy hallással foglalkozó területe.

Dr. Holger Schulze, német neurológus, vezető kutatója a koktélparty fülek jelenségének. Véleménye szerint fontos, hogy az agy képes legyen erre a jelenségre.

Már 20-30 éve ismert tény, hogy képesek vagyunk összpontosítani egy beszélgetésre, miközben a felesleges zajokat blokkoljuk. A tudósok egyelőre nem tudják hogyan, de az biztos, hogy az elkülönítés az agy egy kis területén, a hallókérgen zajlik, mely az elektromos impulzusok alkotta hangot feldolgozza.

A kutatók úgy vélik, hogy a különböző hangok és zajok kört alkotva rendeződnek el, ezen a kör alakú térképen ugyanolyan jól tudunk csatlakozni minden egyes régióhoz. Ennek a felépítésnek hála tudunk gátolni egyes régiókat. Ha a hang-rendezési folyamat lineáris lenne, nem tudnánk bizonyos zajokat kizárni.

Más szóval, vannak különböző hangok, melyek az agyban a feldolgozás során előnyt élveznek. Lehet, hogy éppen beszélgetünk valakivel, közben hozzánk szól egy harmadik személy, ezt kis késéssel, de mégis felfogjuk, csak későn ér el az agyunkig, ugyanis nyomon követi a beérkező hangokat, de időbe telik feldolgozni az információt, ha a figyelem máshova összpontosul.

Egy idegen hangnak jut a legalacsonyabb prioritás. Miközben egy fontos üzleti megbeszélést folytatunk, hiába kapcsolják be közben a rádiót, szelektáljuk a hangokat, a zajok blokkolásra kerülnek.

Meg tudjuk különböztetni a hangokat anélkül, hogy tudnánk, honnan jönnek, az irány meghatározása után még könnyebb a felismerés. A forrás és az irány meghatározása párhuzamosan végződő folyamatok.

Érdekes lehet pl. a munkahelyen jegyzetet készíteni a hallott hangokról. Hogyan alakul a rangsorolás, melyik fontosabb, melyik megbízható és mit hagyunk figyelmen kívül? Érdemes kipróbálni!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák