Miért olyan iszonyú hangosak a mozifilmek?

  • 24.01.2016
  • Trestyén Zsófia

Sokan vagyunk, akik szeretünk moziba járni, hiszen hatalmas kijelzőn nézhetjük meg a legújabb filmeket, iszonyú hangerővel. Utóbbi viszont lehet, egyeseket elijeszt ettől a szórakozási módtól, pedig van egy egyszerű megoldás!

Biztos mindenkinek feltűnt már, hogy a mozikban különösen hangosan játsszák a filmeket. Érdekes módon – Belgium kivételével – semmilyen szabályozás nincs érvényben a decibelek maximális értékét illetően.

A zajszint a rajzfilmeknél és a romantikus vígjátékoknál általában nem kiugróan magas, viszont az akciófilmeknél egyes jelenetek olyan hangerővel szólhatnak, amelyek egyesek számára már fülsértő lehet.

Néhány évvel ezelőtt az Eredet című film bemutatója közben egy belga lány halláskárosodást szenvedett. A hangerő a vetítés során elérte a 118 dB-t. Ez olyan, mintha egy vadászgép repült volna el közvetlenül mellette. Összehasonlításképpen, a halláskárosodás határa 85 decibel körülre tehető!

Joan Allen, a Dolby Laboratories alelnöke (ez a cég felelős a legtöbb film hangjáért), kifejtette, hogy a problémák egy részéért a filmesek okolhatóak.

Kijelenthetjük, hogy a mozi élményt nyújt a szemnek, a fülnek viszont nem biztos, hogy kellemes. A probléma megoldása ne az legyen, hogy soha többet nem megyünk moziba, hanem vigyünk magunkkal füldugót, ami csökkenti ugyan a hangerőt, de a hasznos hangokat átengedi, így semmit nem vesz el a szórakozásból. A gyermekeknek pedig mindenképpen speciális védőeszközt válasszunk!

Forrás: alpinehearingprotection.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák