Mit tegyünk, hogy ne duguljon be a fülünk repülés közben?

  • 16.03.2015
  • Trestyén Zsófia

Sokan félünk a repülővel való utazástól, mit csináljunk, ha út közben még a fülünk is bedugul.

Vannak, akik kifejezetten szeretnek repülővel utazni és vannak, akik rettegve szállnak fel a gépre. Sokaknál még egy kellemetlen velejáró jelenség is párosul a repüléshez. A füldugulás, aminek a  fel- és leszálláskor bekövetkező nyomásváltozás az oka. Nem mindenkinél jelentkezik ugyanolyan mértékben ez a tünet. Beszámolók szerint, van, akivel előfordul, hogy még napokkal a repülőút után is fáj a füle, a füldugulás mellett egyeseknél jelentkezhet zavaró pattogás, másoknál elviselhetetlen belső fülfájás, súlyosabb tünet lehet a több napig is eltartó halláskiesés. Legextrémebb szituáció pedig, amikor kisebb vérzés jelentkezik a repülés után. Mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt a jelenséget?

Érdemes előre felkészülni az útra ebből a szempontból is, vigyünk magunkkal rágót vagy cukorkát. Előfordulhat, hogy valakinek elegendő, ha cukrot szopogat utazás közben, de sokaknak csak az erőteljes rágózás segít.

Javasolt apró kortyokban folyadékot inni, vagy sokat és nagyokat nyelni.

Tanácsos még ásítást imitálni, ilyenkor a  fülkürt megnyíljik és a nyomás kiegyenlítődik.

Vannak olyanok, akiknek az orrcsepp vagy az orrspray használata hoz enyhülést ennél a panasznál.

Ezeken túl kipróbálhatjuk még a füldugóval való utazást, lehet, hogy az fog enyhíteni a problémánkon.

A lényeg, hogy készüljünk fel erre a szituációra is repülés előtt, s akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés utunk során.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák