Rocknátha és boogie-woogie influenza

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

A rock'n'roll ugyanolyan kellemes a fülnek, mint egy kalapácsütés. A zene pedig sokunknak úgy a legélvezetesebb, ha nagyon hangosan játsszák. Nagyon-nagyon hangosan! Annak idején is így volt ez, amikor Bill Haley-ék játszották a Rock Around the Clock-ot. Ennek persze nem más az eredménye, minthogy szépen el is vesztették a hallásuk.

Egy, az Egyesült Királyságban végzett kutatás kimondja, hogy a 16 és 24 év közötti fiatalok közül több millióan érintettek a halláskárosodás problémájában életkoruk ellenére, ugyanis túl sok időt töltenek el úgy, hogy a fülükbe bömböl az MP3 lejátszó. A kutatás vezetője, Dr. John Low szerint, ha a fiatalok nem fogadják meg a biztonságra figyelmeztető tanácsokat a hallásvédelméről, nagy eséllyel korai hallásvesztéssel fognak szembesülni. Ha rendszeresen bedugják a fülhallgatót, újra és újra felbukkan egy jó adag zaj, mely hosszútávon károsítja a hallást.

Tudom, ez csak rock'n'roll, de szeretem

A halláskárosodás a legtöbb esetben fokozatos és halmozódó. Egy súlyos trauma viszont képes azonnali halláskárosodást okozni, de a legtöbbünk számára a süketséghez vezető út egy életen át tartó folyamat. És ha 17 évesen bömböl a lejátszóról egyenesen a fülünkbe a Radiohead, nem biztos, hogy hallhatjuk majd az unokák első nevetését.

A rocknál sokszor az a lényeg, hogy hangos legyen. Játsszák hangosan! Na de más zenéknél mi a helyzet? Vegyük például a rap zenét, mély, dübörgő basszussal a háttérben. Ugyanúgy okozhat gondokat, mint a bömbölő rock. Akkor milyen zenét hallgathatnánk nyugodtan?

Az MP3 lejátszókat gyártó cégek jogi osztályai okkal aggódhatnak amiatt, hogy idővel emberek sora áll neki perelni őket a tapasztalt halláskárosodásuk miatt. Talán senkit nem ér emiatt meglepetés.

De mi van ha én hangosan akarom?

Természetesen mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy süket legyen. Rengeteg törvény védi az embereket a butaságoktól. Például, hogy kapcsoljuk be a biztonsági övet, ha beülünk az autóba, de ott van a dohányzás, ami még mindig legális, pedig tönkreteszi a tüdőt.

Persze mindenki nyugodtan ütögesse csak kalapáccsal a fejét, senki sem tiltja meg, hogy ne tegye, más kérdés: mi fog ebből következni? Nyugodtan csinálhatunk bármit a füleinkkel, csak a mi saját felelősségünk és érdekünk az egészség.

De ne feledjük, a halláskárosodás fokozatosan alakul ki hosszú évek alatt, és az elején még teljesen észrevétlen. Megtartjuk rossz szokásainkat, egy nap pedig azon kapjuk magunkat, hogy kénytelenek vagyunk minden második szóra visszakérdezni, vagy már nem is halljuk a madarak csicsergését. Kis lépéseket elég megtenni, melyek rengeteget számíthatnak.

A te választásod

Ha 16 és 24 éves kor közötti fiatal vagy, nem gondolkodsz a halláscsökkenésen. Minden remekül hallasz, veled nincs semmi probléma. Majd, amikor eléred a 45-öt, és egyre nagyobb gondot okoz egy olyan apróság, mint hallani a beszélgetőpartnered egy pikniken, érdemes lesz felidézni, hogy bömbölt az a lejátszó egész nap a füledben. Megérte? Persze, hogy nem.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák