Zenészek: megsüketülni az életért

  • 07.12.2014
  • Varga Zsófia

Akár egy rockbandával állsz a stadion sikoltó tömege előtt, akár te vagy az első hegedűs egy szimfonikus zenekarban, a zene a munkád. Az érzékeny belső fül mechanizmusát rendszeresen hangos, rezonáló hangok bombázzák, egyszóval kénytelen vagy megsüketülni a megélhetésért.

Bömböl a hangszóró, ordítanak a rajongók. Te pedig, mint zenész, pont a kirobbanó decibelek központjában állsz. Mindegy, hogy klasszikus zene vagy rock, a zenészek egyöntetűen megtapasztalhatják a halláscsökkenést hangszertől független. Aki pedig profi akar lenni, keményen dolgozik, hogy elérjen a csúcsra, ott pedig már senki nem hátrálna meg.

Fülmonitor

Michael Santucci, audiológus a professzionális zenei közösség halláscsökkenésével foglalkozik. Feltalált egy kis eszközt kifejezetten zenészek számára, a Sensaphonics-ot. A Chicago Sun-Times-nak adott interjúban megkérdezték, miért pont a zenészek halláskárosodására összpontosít. Szerinte senki sem csinál értük semmit, a zenei pálya pedig nem egy szabályzott iparág, mint ahogy pl. a hangos gyárakban kötelező a füldugó használata. Nem lehet egy munkának sem követelménye a süketség.

Santucci találmánya közvetlenül a hallójáratba kerül, ahol a jelek és a zajok viszonyát változtatja meg. Növeli a jelet, vagyis a zenét, miközben csökkenti a zajt, azaz a közönség tombolásának hangját. Ezzel az eszközzel a zenészek elektronikus formában közvetlenül a fülükben hallják a zenét. Ők szabályozhatják a hangerőt, és hogy milyen hangtartomány szűrődhet be. Szóval az énekes hallja magát rendesen, de nem terhelik a fülét a mögötte lévő dobok.

Sok profi preferálja ezt a kis ketyerét, mert lehetővé teszi a stúdiókhoz hasonló körülményeket azzal, hogy több figyelmet fordíthatnak saját feladatukra, pl. az éneklésre, a zavaró zajok kizárásával.

Pete Townsend, a The Who hajtóereje több alkalommal számolt már be hallásvesztéséről. A The Who világszerte ismert a rockrajongók körében, koncertjeiken nagy megdöbbenést okoztak a berendezés szétzúzásával. Véleményük szerint a rock'n'roll a hangos zenéről és a lázadásról szól.

Ma egy idősebb, bölcsebb és süketebb Townsend dolgozik azon, hogy felhívja a fellépők figyelmét a hangerő okozta halláskárosodás komolyságára.

Több zenekar tagja használja Santucci egyéni eszközét, mint a Dave Matthews Band, az Aerosmith, a Blue Man Group tagjai, de sorolni lehet még a listát. Sok más profi zenésznél is találkozunk speciális eszközökkel, pl. minőségi füldugókkal a rocksztár hajak mögött.

Zenészek Klinikája Kanada (Musicians Clinics of Canada (MCC))

A klinika Torontoban található, igazgatója Dr. Marshall Chasin, aki több könyvet is írt a profi zenészeknél tapasztalt halláskárosodásról.

A zenészek és a halláskárosodás (Musicians and the Prevention of Hearing Loss) című könyv 1996-ban jelent meg, ebben olvashatjuk, hogy egy hang mit okozhat és a halláscsökkenés milyen hatással van az életminőségre a zenészek körében. A Zenét hallgatni (Hear the Music) egy rövidebb, olvasmányos könyv, mely leírja a hallás élettani hatásait és hogy mit tesz a nagyon hangos zene a belső füllel. Kötelező olvasmány kellene, hogy legyen minden garázszenekar számára.

Az igazi zenészeknek mindig a zene jelenti a legnagyobb szerelmet. Képzeljük el, milyen lenne, ha elveszítenénk a hallásunk. Lehet, hogy eltart a folyamat jó pár évig, de lehet, hogy nem. A fokozott zajterhelés gyorsan a belső fül károsodásához vezethet.

Szóval füldugót be!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák