Extrém sport a fülnek, avagy: Miért tartja fontosnak a Forma1 pilóta, Jenson Button a hallása védelmét?

  • 23.05.2014
  • Varga Zsófia

Valaki, aki hobbi alatt golfot és triatlont ért, vagy túl sok szabadidővel rendelkezik vagy minden erőt igénybe vevő munkája van. Az utóbbi mondható el Jenson Alexander Lyons Buttonról. A férfi, aki nem csak egyike az elismert Formula1 versenyzőknek kifinomult vezetési stílusa miatt, a világ egyik legsikeresebb aktív versenyzője. Nemrég ott állt mellette a Spanyol Nagydíj dobogóján Sebastian Vettel és Lewis Hamilton. Akárcsak a két kolléga, Button szintén volt világbajnok. Mint a triatlon, az autóversenyzés is extrém sportnak számít. Nem csak gyors és veszélyes, extrém hangos is. Ennek ellenére, vagy éppen ezért „erőteljesen a hallásomra támaszkodom”, mondja Button. A Hear the World kezdeményezés 50. nagykövete, példaképként akar szolgálni a lehető legtöbb ember számára.

Jenson mindössze 9 évesen kezdte a gokartozást. Legnagyobb támogatója apja, John Button, aki maga is sikeres versenyző volt a Brit Rallycross bajnokságban. 18 évesen Button lett a brit Formula Ford bajnoka és az elismerésre méltó második helyet foglalta el az európai vezetők ranglistáján. Egy évvel később a harmadik helyen végzett a Formula3-ban. A Formula1-ben való első versenyzésekor 20 éves volt. Azóta elsőosztályú autóversenyzőként debütált. Buttonnak minden szükséges ambíciója megvan a versenyzéshez, emellett ritkán veszíti el humorérzékét. Díjnyertes mosolya és kisfiús bája tette britek példaképévé és az egyik legnépszerűbb Formula1 versenyzővé. 31 évesen egyedülálló versenyzési készségei és stratégiai találékonysága annak a ténynek köszönhető, hogy számos különböző csapatban állt már helyt 10 év alatt. Természetesen vannak sikeresebb időszakok és mélypontok is pályafutásában. Például Monacoban 2009-ben szerzett magának helyet a Formula1 történelem könyvében (The Express) egy diadalmas „start-to-finish” győzelemmel, az azt követő évben pedig röviddel a rajt után a nulla hőseként írták le (The Sun). Bár a tényt, hogy autója a futam után röviddel meghibásodott egy szerelési hiba következtében, csak később írták le. Azt nem tudni, hogy a kérdéses szerelő még Button csapatában dolgozik-e.

Természetesen a McLaren Mercedes minden hangja zene füleinek, ezért a jármű elengedhetetlen része a szerszámkészlet, hogy „az autó verseny előtti finomhangolása” Button igényeinek megfelelően történjen. A nyolchengeres főtengely, a nagy teljesítményű motor 32 szeleppel, melyek tömege legfeljebb 100kg, percenkénti tizennyolcezres fordulatszám, és mindez egy karnyújtásnyira történik a járművezető fejétől. Elképzelhetetlen, hogy a jármű vezetője ilyen zajszintnek tegye ki magát fülvédő nélkül.

A motorok zúgása után kellemes változás Buttonnak olyan zenét hallgatni, melyet jogosan nevezhetünk eklektikusnak. A Leeds városából származó indie együttes, a The Pigeon Detectives és Steve Lamacq DJ mellett, Jenson szereti az igényes R&B számokat, mint a Grammy-díj nyertes Maxwell zenéjét, aki a kilencvenes évek közepétől új magasságokba emelte a „neo soul” műfaját Maxwell's Urban Hang Suite című albumával.

„Annak ellenére, hogy az extrém hangok összefüggnek a motorsportokkal, a teljesítmény erősen függ a hallástól”, mondja Button. „Legyen szó az autó finomhangolásáról a verseny előtt vagy a csapattal való kommunikációról. A jó halláshoz pedig elengedhetetlen a hallásvédelem.” Ezért is különösen lelkes, hogy részt vesz a Hear the World küldetésében: „Az a képességünk, hogy halljunk és kapcsolatba tudjunk lépni a minket körülvevő világgal, hatalmas hatással van az életminőségünkre, de sok ember nem érti, hogy milyen kockázatnak teszi ki a fülét minden nap. Alapvető fontosságú ma, hogy az emberek megértsék a hallás védelmének fontosságát, és megakadályozzák a későbbi halláskárosodást. Ez egy olyan dolog, amivel én tisztában vagyok a munkám miatt.”

Forrás: Hear the World

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák