”Ha nincsen rím, akkor nincs Sláger”* – Interjú a Bëlgával 1. rész

  • 05.02.2017
  • Trestyén Zsófia

A Bëlga együttes tagjait a január végi győri koncertjük után kérdeztük hallásvédelemről, a lemezpiacon kialakult helyzetről, valamint a zenekar közelgő huszadik születésnapjáról.

A Bëlga együttes tagjai 1998-ban álltak össze, és az azóta eltelt majdnem 20 évben olyan dalokkal jöttek ki, mint például a Nemzeti hiphop, A gyaloglás vége, a Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj, a Képviselő boogie, a Fizetésnap vagy éppen a Benzinkút. Nehéz lenne olyan hétköznapi szituációt vagy közéleti helyzetet keresni az elmúlt évekből, amire ne íródott volna Bëlga-sláger. A Mit parodizálsz-ban az újságírókra is ”mértek egy csapást”, ezért nem kérdeztük honnan a név, viszont az alábbiakat igen:

1) Ti hogy álltok a hallásvédelemmel? Mit tesztek saját hallásotok megóvásáért?

Bauxit: Pár éve már füldugót használok a fellépések során. Dobosok számára kifejlesztett füldugóval lépek fel, ami két különböző szűrővel van ellátva. Nagyon jó, kiegyenlíti a hangokat. A zajokat megszűri, de a beszédet tökéletesen értem vele. Hallásvizsgálaton is voltam néhány éve, mert fülzúgás jelentkezett nálam. Ez viszont szerencsére nem hallással kapcsolatos probléma miatt fordult elő, hanem a sok ülés miatt be vannak állva az izmaim a nyakam tájékán, ha azok kimasszírozásra kerülnek, akkor megszűnik a fülzúgás is.

Még5milliárd: Én is füldugóval védem a hallásom. A mai koncert előtt elfelejtettem betenni, ezért szóltam is az első szám után, hogy vegyenek vissza az énekhangnál a magas frekvenciából, mert nagyon zavart.

Még5milliárd: Ha hallgatóságként megyünk koncertre, akkor nem megyünk közel a mélynyomóhoz.

Bauxit: Manapság már tisztes távolságból élvezzük mások fellépéseit.

2) A közvetlen környezetetekben van-e olyan, aki halláskárosodással kénytelen együtt élni?

Bauxit: Apósomnak van nagyothalló készüléke. Egyrészt már idős, ráadásul birkózott, így szinte nincs már rés a fülén, ahol bejuthatnának a hangok.

3) Sok fesztiválon léptek fel. Egy-egy ilyen nagyszabású rendezvényen véleményetek szerint a szervezők mekkora figyelmet fordítanak a közönség hallásvédelmére?

Még5milliárd: Nem jellemző, hogy figyelmeztető táblákkal jeleznék a közönségnek, hogy hangos közegben tartózkodnak, ezért próbálják meg védeni valamilyen módon a hallásukat.

4) Szerintetek Magyarországon milyen kultúrával rendelkezik a hallásvédelem?

Még5milliárd: Nem vettük észre, hogy nagy gondot fordítanának erre a közönség soraiban, pedig jó lenne, ha kialakulna hazánkban a hallásvédelemnek is kultúrája.

Az együttes életét boncolgató kérdéseket az interjú második részében olvashatják majd!

*Idézet a Bëlga: A producer dala című számából.

A kép forrása: http://belgalive.tumblr.com/

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák