”Ha nincsen rím, akkor nincs Sláger”* – Interjú a Bëlgával 2. rész

  • 05.02.2017
  • Trestyén Zsófia

A Bëlga együttes tagjait a január végi győri koncertjük után kérdeztük hallásvédelemről, a lemezpiacon kialakult helyzetről, valamint a zenekar közelgő huszadik születésnapjáról.

Az együttes véleményét a hallásvédelem témaköréről az interjú első részében itt olvashatták!

1) Térjünk át az együttes életére. Volt már arra példa, hogy ti magatok kínáltátok fel a közönségeteknek ingyen a lemezeiteket? Van-e értelme ma még CD-n zenét kiadni?

Bauxit: Alacsony áron, benzinkúton van ráció a dologban. A kutak shopjában könnyen hozzáférhetővé válik egy-egy album, előbb leemelik a vásárlók a polcról ott, mint ha be kellene menniük egy lemezboltba.

Még5milliárd: Legutóbbi lemezünkből, ami ilyen módon került terjesztésre (Disco!), legalább hatezret megvettek. Ha valaki telitankolja húszezerért a kocsiját, kilenckilencven már nem számít egy cd-ért, amit úgyis az autóban fog hallgatni, mert még kevésbé elterjedtek az USB-s rádiók. Otthon már nem igazán jellemző, hogy valaki cd-t tesz egy lejátszóba, viszont a sztrádán még inkább ez a zenehallgatási séma megy.

2) Hova futhat ki ez az egész? Hogy képzelitek el az albumértékesítés piacát a távolabbi jövőben?

Még5milliárd: Én a havi átalányban hiszek. Az internet előfizetésre, akár telefonos, akár otthoni, rátesznek havi x forintot, ezért cserébe minden zenéhez hozzájuthat a fogyasztó ingyen, az előadók között pedig szétosztásra kerül ez az összeg. Igazából az iTunes elvéhez hasonló rendszert kellene kialakítani.

Bauxit: Itt ugye az elosztásnál merülnek fel tisztázandó kérdések, az internetszolgáltató által beszedett díj, hogyan, mi alapján oszlik meg az előadók között. Erre kellene kifejleszteni egy mérőtechnikát a jövőben, s akkor minden rendben lesz.

3) Jövőre lesz 20 éves az együttes. Hogyan készültök erre a kerek évfordulóra?

Bauxit: Gondolkozunk, vannak ötleteink, de egyelőre még semmi konkrétummal nem szolgálhatunk. Mindig csak az adott évre koncentrálunk.

Még5milliárd: Annyit még talán elárulhatunk az idei terveinkről, hogy ősszel ki fogunk jönni egy új albummal.

*Idézet a Bëlga: A producer dala című számából.

A kép forrása: http://belgalive.tumblr.com/87r2

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák