Hangok és igék szerelmesei – a Misztrál együttes

  • 10.05.2015
  • Babicz Beáta

Mint korábban hírt adtunk róla, a Misztrál együttes az elsők közt vezette be hazánkba az indukciós székek alkalmazását koncertjeiken. A zene rezgését a testnek továbbadó eszközök mellett legtöbb előadásukat jeltolmács közvetíti a siketek és nagyothallók számára, általában Popele Róbert személyében. Így a versek erősen képi világa egy plusz csatornán is megérinti a hallgatókat, különleges élményt nyújtva a halló közönség számára is.

De mit lehet tudni az együttesről?

Elsősorban megzenésített verseket játszanak, a magyar és a világirodalom legszebb költeményeit teszik ismertebbé, könnyebben befogadhatóvá, de saját dalokat is szép számmal szereznek.

Rajongói táboruk a legfiatalabbaktól a legidősebb nemzedékig igen színes képet mutat, ami összeköti őket, az a versek, a letisztult akusztikus hangzás és a kifinomult többszólamúság szeretete.

Az együttes 1997-ben alakult, azóta tizenkét albumuk jelent meg, Babits Mihály, Dsida Jenő, Balassi Bálint, Kányádi Sándor és több kortárs magyar költő, például Laczkfi János, Thándor Márk vagy Kárpáti Tibor művei feldolgozásával. Küldetésük ez utóbbi Gyöngyöt az embernek című versének részletével is megragadható:

„lelkek sebére
hófehér tépést
tenni az Isten
felé pár lépést
átlépni közben
árkot, göröngyöt
és az embernek
szórni a gyöngyöt”

2010-ben a legkisebbeknek kedveskedtek Álomkófic című lemezükkel, amelyen a magyar népzene ihlette, ritmikus és humoros dalok csendülnek fel.

Fennállásuk csaknem húsz esztendeje alatt számos díjjal ismerték el munkásságukat. 2006-ban elnyerték a Bartók Béla díjat, két évvel később a Balassi emlékérmet, 2010-ben nekik ítélték a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, majd 2012-ben a Magyar Művészetért díjat.

Az együttes idén is megrendezi a nagymarosi Misztrál Fesztivált, ahol rendkívül sokszínű és családias közeg várja a kulturáltan szórakozni vágyókat július 17-19-ig. Az igényes zenei produkciókon kívül kézműves kirakodóvásár és interaktív gyermekprogramok is az esemény részei lesznek.

Forrás: misztral.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák