Marge: Mint mindent a nevelésben, a hallásvédelmet is időben kell elkezdeni!

  • 21.02.2016
  • Trestyén Zsófia

Miért fontos a hallásvédelem a születéstől kezdve? – A fiatal énekesnő elsősorban édesanyaként fejti ki véleményét a témában a vele készített interjúnkban.

Batta Zsuzsanna, vagy ahogy az ország megismerhette: Marge, 2010 decemberében debütált ingyenesen letölthető And című albumával. Sokoldalú, de azonnal felismerhető zenei világával azóta is hiánypótló szereplője a hazai és nemzetközi zenei életnek. A 2016-os Nagyszínpad versenyzői közé is bekerült csapatával.

Szakdolgozatának témája a zeneterápia, hangterápia volt. Arra kereste a választ, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket, hogy lehet a zene segítségével integrálni. A 2014-es A Dal című műsorban –, mely az Eurovíziós Dalfesztivál előszobája – áldott állapotban lépett a közönség elé. Az énekesnő életének középpontjában azóta, kisfia áll, de Alfonz öthetes kora óta Marge újra fellép, így fokozottan ügyel gyermeke hallásának védelmére.

Egy veled készült videós anyagban feltűnt, hogy kisfiad fültokot visel hangszerekkel való játék közben. Miért tartod indokoltnak a védőeszköz viselését ebben a szituációban?

Még várandósságom idején vettem meg az első fültokot születendő gyermekemnek. Tudatosan egy zöldet választottam, mert azt gondoltam, amellett, hogy fiús színről van szó, pluszban még nyugtató hatása is van ennek az árnyalatnak. A második védőeszköznél egy sárgára esett a választás, mivel a családban sokan napsugárnak hívják a kisfiamat. A következőt pedig valószínűleg Alfonzzal együtt fogjuk már kiválasztani. Szerintem egy öltözék kiegészítőnek is lehet tekinteni a fültokot, és ha feltűnő színű mellett tesszük le a voksunkat, akkor talán a gyerkőcök szívesebben veszik fel.
Alfonz öthetes volt, amikor visszatértem a színpadra, velem volt a hangbeálláson, akkor adtam rá először a fültokot élesben, tehát nem otthoni környezetben. Nagyon meglepő volt a reakciója, teljesen megnyugodott, mikor a fejére helyeztem az eszközt, azt gondolom, hogy a fültok pont annyira szűrte le a zajokat, mint annak idején a hasam.

Az említett felvételen ő maga vette fel a védőeszközt, számára ez a reakció teljesen természetes, ha próba van, akkor ”be kell öltözni”. Érdekes egyébként, most egy olyan korszakát éli, hogy a sapkát letépi magáról, de a fültokot nem, valószínűleg azért, mert annak viselését indokoltnak érzi.

Alfonz első szavai között volt a ”hangos”, mert állandóan mondogattam neki, hogy szóljon, ha valami hangos, így ez is olyan automatizmus lett, mint hogy jelzi, ha szomjas.

Mikor adod még rá a fültokot?

Mindig, amikor hangos helyre megyünk. Volt már rá példa, hogy gyorsvonaton, utazás közben is ráadtam, mert olyan nagy volt a menetzaj, de az is előfordult már, hogy gyalogosan közelítettünk meg egy helyet, s tudtam, hogy zajos környéken kell elhaladnunk, akkor is bevettettem a védőeszközt nála.

Veled mi a helyzet, saját hallásodat óvod-e? Ha igen, milyen eszközzel? Használsz-e füldugót?

Sajnos nem jellemző. A zenekarból szinte mindenki más használ füldugót, és mérgesek is rám amiatt, hogy én mellőztem eddig a viselését. Ennek pedig az az oka, hogy mindig az egyszerűbb, szivacsos verziót vettem, amit elég kényelmetlennek tartok. Ráadásul, azok a füldugók szerintem minden hangot leszűrnek és koncerteken, éneklés közben nekem nagyon pontosnak kell lennem, tehát ilyen szituációban ki se mertem próbálni.

Volt-e már arra példa, hogy zúgott a füled?

Többször is előfordult már, de minden esetben saját hibámból következett be a fülzúgás. Egyszer benyomtam egy erősítőt és utána nem jöttem rá, hogy kell kikapcsolni, akkor az az iszonyatos zaj, sípolás mentális rosszullétet okozott a fülzúgás mellett, de szerencsére nem okozott tartós tünetet az eset.

Gyakran úszom, s akkor mindig belemegy a víz, ami nagyon kellemetlen, van, hogy emiatt mellőzöm ezt a hobbit.

A közvetlen környezetedben van olyan, aki halláskárosodással kénytelen együtt élni?

Részleges halláskárosodott van az ismerőseim között és a családomban is van olyan, akinek születésekor beszakadt a dobhártyája.

A Váratlan nyár című dalodhoz tartozó klipben a Volt Fesztivál képkockái is felvillannak. Egy-egy ilyen nagyszabású rendezvényen véleményed szerint a szervezők mekkora figyelmet fordítanak a közönség hallásvédelmére?

Meglátásom szerint maximális odafigyeléssel kezelik ezt a dolgot a fesztiválokon a szervezők. Olyan komoly szabályozás van ezeknél a rendezvényeknél, amelyek mellett nem engedhetik meg maguknak, hogy ne figyeljenek megfelelő mértékben erre a kérdéskörre.

Tapasztalataid szerint Magyarországon milyen kultúrával rendelkezik a hallásvédelem?

Sajnálatos módon úgy érzem, hogy nincs kultúrája hazánkban a hallásvédelemnek, ami nagyon szomorú, de remélem, hogy ez a közeljövőben változni fog. A klubokban, szórakozóhelyeken lehetne nevelési célzattal füldugót kínálni a fiataloknak.

Járnak kisgyerekkel a koncertjeidre?

Igen, főleg szabadtéri koncerteknél látok a közönség soraiban kicsiket. Egy részük visel hallásvédő eszközt, mások nem.

Más szülőkkel – a közvetlen környezetedben – mi az észrevételed, odafigyelnek kisgyermekük hallásvédelmére? Te felhívod esetleg a figyelmüket rá?

Az feltűnt, hogy a dobosok gyermekei mindig viselnek fültokot!

Inkább az a tapasztalatom, hogy a hallásvédelem egy elhanyagolt terület. Számomra meglepő, ha valaki nem fordít figyelmet gyermeke hallásának védelmére, nekem ez olyan alapvetés, mint hogy betakarom a kisfiamat, hogy ne fázzon meg!

Alfonz első fültokját továbbadtam egy ismerős párnak, akik színházi emberek, s rendszeresen viszik magukkal a gyermeküket a munkahelyükre, így jó helyre került az eszköz, nekünk már úgyis van másik!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák