Tehetséges hallássérültek - 1. rész: Varga Enikő

  • 06.09.2015
  • Zahorján Ivett

Új sorozatunkban olyan hallássérült tehetségeket mutatunk be, akik példaértékűek lehetnek mindannyiónknak. Első alanyunk Varga Enikő fodrász, aki nagyszüleitől örökölte betegségét. Születésétől kezdve súlyos hallássérüléssel él együtt, de elmondása szerint egyáltalán nem okoz neki gondot a másokkal való kommunikáció, saját maga megértése, ugyanis szájról olvas. Dolgozott már a modellszakmában, fodrászversenyeken és egyéb szakmai rendezvényeken vesz részt, de fellépett tv-s műsorokban is.

Enikőt kiskorában sokat csúfolták, igaz, akkor nem betegsége miatt gúnyolódtak rajta, hanem azért, mert állandóan összefirkálta babáit, majd a hajukat is összekócolta, rövidre vágta - a divat és hajszobrászat iránti érdeklődés tehát már a kezdetektől megmutatkozott nála.

Általános iskolában rajz- művészeti kurzusokon is részt vett, amiket nagyon élvezett, s talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy olyan kreatív szakmát válasszon, mint a fodrászat. A középiskolát cukrászként kezdte el, és akkoriban volt egy hallássérült fiúbarátja is, aki asztalosként dolgozott egy műhelyben, és sok pozitív visszajelzést kapott munkája kapcsán. Ez adott Enikőnek erőt és önbizalmat, hogy el merjen indulni a fodrász szakmában.

"Láttam, hogy az embereknek a jó munka számít, és nem hátrány az, ha valaki hallássérült. Ezután otthagytam a cukrász szakmát, és belevágtam: beiratkoztam egy hódmezővásárhelyi fodrász iskolába." - mesélte egy interjújában.

A fodrászok általában olyanok, mint a jó barátnők: minden gondunkat, bajunkat meghallgatják, miközben persze birtokában vannak a legújabb pletykáknak is. A fodrásznak tehát a kézügyessége mellett a kommunikációs képessége is kiemelkedő. Enikő esetében a legtöbb nehézséget az okozza a mai napig is, hogy az emberek egy része azt gondolja, hogy nem tudnak vele kommunikálni, ezért félnek elmenni a szalonjába. Pedig a kommunikáció nála is működik, csak nem a szokványos módon. Idővel Enikő is rájött, hogy igazából nincs mitől félni, hiszen a kommunikációs problémákat ki lehet küszöbölni.

Enikő jelenleg Budapesten dolgozik, ahol már vannak hallássérült kollégái is, nem úgy, mint az előző munkahelyén, ahol csak egészséges hallókkal dolgozott együtt.

Tapasztalatai szerint nagyon kevés az a halló ember, aki ismeri a jelelést, a sorstársai viszont örülnek, ha van egy hallássérült fodrász, aki tud velük jelnyelvvel beszélni.

A Hairstory internetes fodrászversenyen és az I. Hajfonó Bajnokságon Enikő különdíjat nyert, ezen kívül a modellszakmába is belekóstolt. Fellépett már a Diamond Beauty divatbemutatón, SYMA Paul Mitchell Standon, az I. Magyarországi Nemzetközi Szépségversenyen, illetve több fotózáson is részt vett.

Enikő hallókészülékkel ugyan érzékel egy gépi beszédszerűséget, de legnagyobb vágya az, hogy hallja az emberek beszédének igazi dallamát is. Azt tanácsolja hallássérült társainak, hogy soha ne adják fel a reményt, és legyenek nyitottak.

A halló embereknek pedig annyit üzen, hogy a hallássérültek is ugyanolyan emberek mint a többiek, csak ők nem hallanak. Ne féljenek velük kommunikálni, mert ők tudnak, csak egy kicsit másképpen.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák