A zene javítja az autista gyerekek kommunikációját

  • 07.04.2019
  • Jáksó Nóra

Az autista gyerekek számára igen hasznos az éneklés és a hangszeres tudás. Ha egy autista gyermek zenei tevékenységekben vesz részt – énekel vagy hangszeren játszik –, az nem csupán a társas kommunikációját fejleszti, hanem a családja életminőségét is javítja. Ezt állapította meg a McGill Egyetem és a Montreáli Egyetem kutatóinak egy 2018-as tanulmánya.

Bár az autizmus súlyosságát nem befolyásolja a zenei tanítás, a kutatásban résztvevő iskoláskorú gyerekek szülei jelentős kommunikációs javulásról számoltak be az egyedi zenei oktatás hatására.

Az agyi képalkotó (MRI) vizsgálatok azt sugallták, hogy ez a pozitív változás az agy hallási és motoros régióinak fokozott, míg a hallási és vizuális területek csökkent összekapcsolódásából származhat. Ezen régiók optimális összeköttetése nélkülözhetetlen a szociális interakciókhoz. Amikor ugyanis beszélgetünk valakivel, egyszerre kell arra figyelnünk, mint mond, mikor kell nekünk megszólalni, és közben kizárni a zavaró háttérzajokat. Egy autista ember számára ez gyakran nagy kihívást jelent.

Ez a kutatás azonban első ízben rámutatott, hogy az egyéni zenei foglalkozások egyaránt javíthatják a kommunikációt és az agyi régiók összeköttetését mindössze 8-12 hét leforgása alatt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák