Hallásproblémát okozhat a gyermeknél a terhesség alatti dohányzás

  • 05.03.2017
  • Jáksó Nóra

Számos kutatás bizonyítja, hogy a terhesség alatti dohányzás káros a magzat fejlődésére, sőt, negatív következményei még kisgyermekkorban és akár felnőttkorban is éreztethetik hatásukat. A dohányzás, egészen pontosan a nikotin több módon is „támadja” a magzatot:

  • károsítja a magzat tüdőszövetét
  • gátolja az idegrendszer fejlődését
  • érszűkítő hatása révén akadályozza a méhlepény kellő vérellátását, ezáltal csökken a magzat oxigén- és tápanyag-ellátottsága, valamint a vitaminok- és ásványi anyagok felszívódása - mindez fejlődésbeli zavarokat okozhat

A nikotinhoz köthetőek továbbá a születési rendellenességek, a koraszülés, és a hirtelen csecsemőhalál szindróma is. A káros hatások egyaránt kimutathatók a hagyományos cigaretta, az e-cigi és a nikotinpótló terápiák esetén.

A Berlini Szabadegyetem egyik legújabb kutatása pedig arra világított rá, hogy a nikotinnak való kitettség születés előtt és után, a szoptatás alatt, hallásproblémákat okozhat a gyermeknél.

A kutatók megállapították, hogy a nikotin befolyásolja a hallóideg működését, hatására ugyanis az elektromos jellé alakított hangokat a hallóideg nem továbbítja olyan precízen és hatékonyan az agytörzsi hallóközpont idegsejtjeihez, következésképpen gyengítheti az auditív, azaz hallási feldolgozást azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja dohányzott terhesség és szoptatás idején.

Dr. Ursula Koch, a tanulmány vezető szerzője szerint egyelőre nem tudni, hogy a hallórendszer mely egyéb részeit érinti hátrányosan a nikotin. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy feltárják, hogyan befolyásolja a nikotin az agytörzsi hallóközpont sejtjeinek fejlődését.

Mindenesetre azoknak az anyukáknak, akik dohányoztak a terhességük alatt, és a gyermekük tanulási problémákkal küzd, érdemes a gyermeküknél elvégeztetni az auditív, azaz hallási feldolgozás vizsgálatát. Ugyanis ha a probléma rejtve marad, az fokozódó tanulási nehézségekhez, kommunikációs problémákhoz, és akár szociális elszigetelődéshez is vezethet a későbbiekben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák