Hallásvédelem a babáknak

  • 20.07.2015
  • Varga Zsófia

Kortól függetlenül a hallásvédelem rendkívül fontos, hiszen akár hétköznapjainkban is érhetik a füleinket túlzott zajexpozíciók, melyek hatása összeadódva az évek múlásával visszafordíthatatlan halláskárosodás kialakulását eredményezik. Fokozott odafigyelést igényel a csecsemők és a kisgyermekek érzékeny hallásának megóvása.

A babák problémamentes fejlődésében nagy szerepe van az egészséges hallásnak, így sajátítják el a nyelvet. Károsodott hallással jelentősen lelassul a tanulási folyamat. A gyermek nem hallja tisztán a beszédet, ezért nem képes megfelelően utánozni a hallott hangokat.

A csecsemők esetében plusz nehézség, hogy nem, vagy alig észrevehető, ha a picit zavarja a zaj. Ennek mutatója lehet például a nyűgösség, nyugtalanság. Érdemes már akkor cselekedni, amikor mi magunk még nem érezzük különösebben hangosnak az adott hangot. Az ő füleik jóval könnyebben és hamarabb sérülhetnek, mint a felnőtteké. Ez nem csak kisbabákra, hanem a gyermekekre is igaz.

Koncerteken, fesztiválokon és hasonló, zajos rendezvényeken mindenképp gondoskodjunk hallásvédelemről. Ilyen esemény a közelgő Forma1 futam is, ahol az autók száguldásának hatalmas hangereje nem csak a komfortérzetet rontja, hanem a hallást is nagymértékben károsíthatja.

Kisbabáknak a optimális megoldás a csecsemők számára készült fültok. Ezek nagyon kényelmesek, a gumipánt nem nyomja a kicsi fejét, a tokok pedig puha párnázattal simulnak a fülek köré. Átlagos csillapítási értékük 25-30dB, mely elég ahhoz, hogy a túlzott zaj mértéke olyan szintre csökkenjen, ahol már nem okoz károsodást. Kisgyerekeknek szintén kaphatóak speciális fültokok, illetve füldugók is, utóbbiakat a kisebb hallójáratokhoz terveztek, funkciójukat azonban ugyanolyan jól ellátják, mint a felnőtteknek gyártott típusok.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák