A halláskárosodás oka gyermekeknél

  • 17.10.2014
  • Varga Zsófia

A szelektív hallásról szóló vicceket félretéve az, ha a gyermek nem hall, nem tréfa dolog. Egyes halláskárosodás típusokat gyermekeknél lehet korrigálni gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton, míg mások sajnos maradandóak.

A hallással foglalkozó egészségügyi szakemberek két kategóriába sorolják a halláscsökkenést: vezető és szenzorineurális. Előbbi gyakran kezelhető gyógyszerekkel vagy műtéti úton. Utóbbi többnyire állandó marad.

A vezetéses halláscsökkenésnél a hang nem jut el a belső- és a középfülbe, ezt tartják a gyermek halláskárosodás leggyakoribb okának. A vezetéses halláscsökkenés lehet veleszületett rendellenesség vagy valamilyen betegség. A megfázás vagy fülfertőzés, mely gyakran termel folyadékot a fülben, jó példa lehet erre. A fülzsír egy másik jól ismert bűnös. Ha úgy érezzük, gyermekünket érintheti valamelyik, azonnal vegyük fel a kapcsolatot gyermekorvossal. Mindkét esetben ideiglenes a halláscsökkenés, korrigálható gyógyszeres kezeléssel, ha időben azonosítják és kezelik.

A veleszületett vezetéses hallásvesztést egy anatómiai rendellenesség okozza a külső vagy a belső fülben. Attól függően, hogy természetes a rendellenesség, a gyerekorvos ajánlhatja, hogy várjunk a sebészeti beavatkozással, amíg legalább három éves nem lesz a gyermek.

A szenzorineurális halláskárosodás akkor jelentkezik, ha a szőrsejtek vagy a belső fül hallóidegei sérültek. Ez a fajta hallásvesztés is előfordulhat terhesség alatt vagy szülés után. Bár ez a típus állandó, a legtöbb esetben hallókészülékkel és egyéb eszközökkel segíteni lehet a gyermeknek, hogy jobban halljon és így nyelvi készségei jobban fejlődhessenek.

A veleszületett szenzorineurális halláskárosodás a terhesség alatt következik be. Az ilyen típusú hallásvesztésnek gyakori oka valamilyen vírusos fertőzés, mint a rubeola, genetikai problémák, koraszülés és egyéb szövődmények.

A szenzorineurális hallásvesztés lehetséges oka lehet gyermekkori betegség, mint a bárányhimlő, a kanyaró és az agyvelőgyulladás. Az USA-ban az egyoldalú siketség egyik leggyakoribb oka a mumpsz. A traumás fejsérülés is okozhat maradandó halláskárosodást.

Az egyik legújabb és leginkább megelőzhető forrása gyerekeknél a szenzorineurális halláskárosodásnak a túl hangos környezeti zaj. A gyermekek és a serdülők jelentős hányada szenved maradandó halláskárosodást zajoktól.

A zajok 80-85dB alatt biztonságosak, egy zenelejátszó viszont könnyen eléri a 115 dB-t, a rock koncertek pedig akár a 120-at is.

Nem a zene az egyetlen bűnös persze ennél a problémánál. A mindennapokban használatos eszközök okozta tartós expozíció is könnyen befolyásolja a hallást, mint a fűnyíró, motorkerékpár stb. Viszont megtaníthatjuk gyermekünket a megfelelő hallásvédelemre: viseljen zajos környezetben fülvédőt, ha tud, menjen messzebb a hangos zajok forrásától, és biztonságos hangerőn hallgassa a zenét.

Az Egyesült Államokban több, mint 24.000 nagyothalló gyermek születik évente. Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk hallásával gondok lehetnek, mindenképp forduljunk szakértőhöz segítségért.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák