Hangos játékok és a gyerekkori hallásvesztés

  • 08.11.2015
  • Czicze Andrea

Mindenki tudja, hogy a gyerekek szeretik a hangos játékokat. Az éneklő plüssmackóktól a játék telefonokon át a lövéshangot utánzó műanyag fegyverekig szinte megszámlálhatatlan hangot kiadó játékot találni az üzletek polcain, s bár a legtöbb biztonsággal használható, mégis több olyan van köztük, amelyek már annyira hangosak, hogy akár ideiglenes vagy állandó halláskárosodást is okozhatnak.

Bizony nem csak a szülők képzelgése az, hogy egyes játékok túl hangosak. A gyerekek esetében ez azért is nagy probléma, mert különösen kiskorban szeretik minél közelebb tenni a fülükhöz ezeket a játékokat, hogy kiderítsék, honnan jön a hang, ez pedig egyenes arányban növeli a lehetséges halláskárosodás esélyét is. Mi számít azonban veszélyesen hangosnak? Nos, a szakemberek azt mondják, hogy az a játék, amelynek hangja átlépi a 85 decibeles küszöböt, az már biztosan bizonyos fokú hallásvesztést okoz.

Persze minden országban vannak szervezetek, amelyek időről-időre próbálják kiszűrni a kivételesen hangos játékokat, de az internetes rendelések korában és az óriási játékdömpingben nem tudnak elég éberek lenni. Itthon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei követnek el mindent, hogy visszavonják a forgalomból a különösen hangos vagy más módon veszélyes játékokat. A bevont tárgyak közt volt már például ártatlannak tűnő műanyag játék telefon is, mert a használata közben kiadott hang bőven átlépte a 85 decibelt.

Természetesen ez is egy olyan terület, ami sok fül-orr-gégészt foglalkoztat, közéjük tartozik a Kaliforniai Egyetemen dolgozó Dr. Hamid Djalilian is, aki pár évvel ezelőtt több, boltokban kapható játékot tesztelt, eredményeit pedig – mind a szülők, mind a játékgyártók okulására – egy tanulmányban is közzétette. A lista tetején a Space Raider Glow Space Gun (hangot és fényt kibocsátó „űrfegyver”) állt, melynek hangereje elérte a nagyon magasnak számító 115 decibeles értéket, ez olyan, mintha egy rock koncerten közvetlenül a hangfal mellett állnánk. A Djalilian által tesztelt típus szerencsére nálunk nem kapható, de hasonló igen, ezért érdemes óvatosnak lenni. A listán szerepelt még távirányítós autó, elektromos gitár, mindenféle vicces hangokat kiadó duda, dob, beszélő Batman, valamint szavakat és számokat tanító játék is.

Az ünnepek közeledtével persze nehéz az ellen tenni, hogy gyerekeik ne kapjanak valamilyen hangos játékot ajándékba, azonban mégis van lehetőség arra, hogy amennyire csak lehet, megóvják füleiket az esetleges halláskárosodástól. A legegyszerűbb módja ennek, ha leveszik a hangerőt a minimumra (feltéve, ha van ilyen szabályozó a játékon), de le is ragaszthatják a hangszórót celluxszal, ezzel akár 40 decibellel is csökkenthetik a hangerőt. Persze a modern technika is segítségükre van, hisz ha mindenképp az a gyermeke szíve-vágya, hogy éneklős hercegnőt vagy űrpisztolyt kapjon karácsonyra, akkor az IPhone és az Android letölthető hangszintmérő applikációi is a rendelkezésükre állnak, amelyekkel már a boltban kipróbálhatják, hogy az adott játék hangja nincs-e a kritikus 85 decibel felett. Járjanak el tehát körültekintően a játékok kiválasztásakor, hisz az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a zaj okozta hallásvesztés gyógyíthatatlan, mely az életkor előrehaladtával tovább súlyosbodhat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák