Tűzijáték és csillagszóró: Veszélyesek a szemre és a fülre?

  • 22.11.2015
  • Czicze Andrea

Ma már nagyon kevesen vannak azok, akik ne vettek volna részt legalább egyszer olyan házibuliban, születésnapi ünnepségen vagy esküvőn, ahol a házi tűzijáték show is a szórakozás része volt. Decemberben is sokan készülnek arra, hogy akár céges karácsonyi rendezvények, akár szilveszteri mulatságok részeként saját tűzijátékkal is szórakoztassák barátaikat, kollégáikat és családtagjaikat, ám a veszélyekkel és a baleseti kockázatokkal sokan nincsenek tisztában.

Évente emberek ezrei, köztük nagyon sok 15 év alatti tinédzser és kisgyerek szenved el tűzijátékok, egyéb pirotechnikai eszközök, vagy a sokak által ártatlannak gondolt csillagszórók okozta sérüléseket világszerte. Ezeknek a balesteknek majdnem egyötöde (19%) szemünket, 20%-a pedig arcunkat, fejünket és fülünket érinti, mindkettő igen magas érték ahhoz, hogy itthon is komolyabban foglalkozzunk a veszélyekkel és a megelőzéssel.

Tűzijáték okozta szemsérüléseket már régóta vizsgálják. Sokáig azt feltétezték, hogy a tűzijáték felrobbanásakor keletkezett légnyomás felelős a balesetekért, azonban a legújabb kutatások rámutattak arra, hogy ez nem így van. A főképp Nyugat-Európában és Amerikában végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy nem a robbanáskor kialakult túlnyomás, hanem az akkor keletkező homokszerű törmelékdarabok szembe kerülése okozza az igazi problémát. Ezek az elszabadult anyagok apró horzsolásokat ejtenek a szaruhártyán, melyek ugyan a legtöbb esetben csak felszíni sérülések, mégis sok fájdalmat okozhatnak. A sérülés következtében a szem bevörösödhet, szemhéjduzzanat, esetleg enyhe látászavar alakulhat ki, de bizonyos esetekben akár vérzés is előfordulhat. A robbanáskor a szembe került apró törmelék másik veszélye, hogy fertőzések forrása is lehet, ezért nagyon fontos, hogy semmiképp se dörzsöljék a szemüket, hanem azonnal menjenek el orvoshoz! A szemészek óva intenek attól is, hogy otthon próbálják kipiszkálni a szembe került idegen testet, hisz a különböző vegyi anyagokkal szennyezett törmelék így akár a szem mélyebb rétegeibe is bekerülhet, mely az addigiaknál még súlyosabb következményekkel járhat. Ilyen balesetek után kerüljék a „vérhígító” hatású fájdalomcsillapító gyógyszerek (ibuprofen, aszpirin) szedését is, hisz ezek fokozhatják a szem felszíni ereiből származó vérzés kockázatát.

Természetesen a túl közelről nézett tűzijátékok nemcsak szem-, hanem halláskárosodást is okozhatnak. A hosszú percekig tartó, ismétlődő robbanások hangja sokszor fülcsengést, időleges halláscsökkenést, de súlyosabb – bár rendkívül ritka – esetekben akár dobhártya-szakadást is okozhat. Különösen otthoni tűzijátékoknál hajlamosak az emberek arra, hogy nem mérik fel kellőképpen, hogy mennyire hangos lehet a kertjük végéből fellőtt tűzijáték hangja, és sokszor azt sem veszik figyelembe, hogy a gyerekek füle érzékenyebb, így nekik még messzebb kellene állniuk a kilövés helyszínétől. A szakemberek szerint otthoni tűzijátékok esetén felnőtteknél a 15-20 méteres távolság már biztonságosnak mondható, míg gyerekek esetében 50-60 méter javasolt. A városi rendezvények tűzijátékainál – amelyek hangereje akár a 190 decibelt is elérheti –, még elővigyázatosabbnak kell lennünk, itt már 500 méter az előírt távolság, és persze mindezeken túl a füldugó használatát is érdemes megfontolni.

Alig egy hónappal karácsony előtt sokan vásárolnak csillagszórókat is, melyeknek különösen nagy rajongói a gyerekek. Egyre nagyobb, hosszabb ideig égő, sőt már különböző formájú csillagszórókat is lehet kapni, és bár teljesen veszélytelennek tűnnek, valójában nem azok, hisz nem csak karácsonyfatüzeket, de ha nem a kellő távolságban és módon tartják őket, akkor akár komolyabb szem- és egyéb égési sérüléseket is okozhatnak. Szinte hihetetlen, de a csillagszóró belső része égés közben elérheti a 1000-1600 Celsius fokot is, ráadásul sokáig melegek maradnak, ezért fontos, hogy használat után azonnal vegyék ki gyerekeik kezéből, és tegyék őket hideg vízbe. Különösen az öt év alatti kisgyerekeknek ne adjanak még égő csillagszórót, hisz több baleset okozója volt az, mikor a nagy izgalomban, égő csillagszóróval a kezükben elestek, és ezzel okoztak szem- és arcsérüléseket maguknak vagy a mellettük álló még kisebb testvérüknek.

A pirotechnikai eszközök okozta balesetek persze kellő körültekintéssel és védőfelszereléssel (pl. védőszemüveg, védőkesztyű, zajcsillapító fülvédő) megelőzhetőek. Figyeljenek oda magukra és gyermekeikre, tartsák be a biztonsági előírásokat, mindig csak megbízható helyen vásárolják ezeket a termékeket, és ha megtörtént a baj, akkor azonnal keressék fel orvosukat!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák