A fiatalabb és idősebb emberek eltérően reagálnak az őket érő hangokra

  • 17.07.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy kanadai tanulmány szerint korunk előrehaladtával agyunk egyre érzékenyebb a hangokra.

A fiatalok és idősek különböző reakcióit a hangokra a kanadai Western University idegtudósai figyelték meg és azt találták, hogy agyunk egyre érzékenyebb a hangokra, ahogy öregszünk.
A kutatók megvizsgálták a 20-as és a 60-as éveikben járó résztvevők halláskéreg válaszát. Megállapították, hogy a fiatalabb és idősebb emberek másképp reagálnak a halk és a hangos hangokra.

„Fiatalabbakat és idősebbeket figyeltünk meg, akiknek klinikailag rendben volt a hallása, és azt vizsgáltuk, hogy az agy képes-e a különböző hangszinteket érzékelni, valamint ezt az érzékelést befolyásolja-e az öregedés” – mondta Björn Herrmann tudós. „Azt tapasztaltuk, hogy az idősebbek nem alkalmazkodnak a hangkörnyezetükhöz.”

Az idősebb emberek túl érzékenyek a hangokra

A tanulmány rámutatott, hogy amikor a fiatal felnőttek hangos környezetben vannak – például egy rock-koncerten –, agyuk kevésbé érzékeny a viszonylag csendes hangokra. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgatóság jobban hallja a megfelelő hangokat (mint egy gitár) anélkül, hogy elhanyagolná a nem releváns hangokat.

Ugyanakkor, a kutatók azt találták, hogy az idősebb hallgatók túlérzékenyek a hangokra, és egyszerre hallják mind a csendes, mind a hangos hangokat anélkül, hogy figyelmen kívül hagynák vagy kihagynák a nem releváns hanghatásokat.

„Amikor a környezet hangos, a fiatalabb felnőttek agyi aktivitása elveszíti az érzékenységét a csendes hangok iránt, mert nem olyan fontosak” – mondta Herrmann. „Míg az idősebbek továbbra is érzékenyek ezekre a viszonylag csendes hangokra, még akkor is, ha az akkori szerepük nem fontos.”

Kellemetlen és idegesítő hangok

A tanulmány azt sugallja, hogy a hangok túlérzékenysége az egyik oka annak, hogy az idősebb felnőttek bizonyos helyzeteket kellemetlenül zavarónak találhatnak, mint például egy hangos étterem. Arra is magyarázatot ad, hogy miért találnak néhány hangot idegesítőbbnek.

„A hallókészülék alapvető tulajdonsága, hogy gyorsan reagálnak bármilyen környezetben, amelybe egy személy belép. Ha ezt már nem tudja megtenni a viselője, akkor a hallókészüléke kicsit leállhat. Ez azt jelenti, hogy az idősebb emberek figyelme könnyen elterelődhet, és ezért túlságosan hangosak lehetnek, vagy túl hangosnak találják őket – magyarázta Herrmann.

A tanulmányt a Journal of Neuroscience-ben publikálták.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák