Halláskárosodás 65 éves kor után

  • 02.12.2017
  • Trestyén Zsófia

Egy nagy holland tanulmány megerősíti azt a tézist, hogy az időskorúak körülbelül 30%-a korral járó halláskárosodásban szenved.

Köztudott, hogy a halláskárosodás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyenesen arányosan növekszik. A korral összefüggő hallásvesztést idegenszóval presbyacusisnak is nevezik.

Amikor az emberek elérik a 60-70 éves kort, a halláskárosodás egyre inkább előtérbe kerül. Ennek a korosztálynak a 30%-a kisebb-nagyobb mértékben süket.

Nagyobb a férfiak aránya

A holland tanulmány szerint, melyben 4.743 ötvenéves és annál idősebb személyt figyeltek meg, megerősíti ezeket a számokat.

A tanulmány szerint a 65 év feletti résztvevők körében a halláskárosodás előfordulási gyakorisága meghaladta a 35 dB-t (30%-ot). A férfiak körében 33% volt, a nők esetében pedig a hallássérülés előfordulás csakne0m 29% volt.

A férfiak 21%-nál és a vizsgálatba bevont nők 18%-nál 41 dB vagy annál is magasabb értékű halláskárosodás volt megfigyelhető.

A holland kutatást Rotterdamban végezték el 2011 és 2015 között, az eredményeit pedig 2017 márciusában publikálták.

Egyéb egészségügyi kockázatok

Egy, a 65 éves vagy annál idősebb felnőttek körében végzett amerikai vizsgálat szerint a halláskárosodás gyakran más betegséggel is együtt jár. Egyebek között összefüggést véltek felfedezni a halláskárosodás és az ízületi gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás között egyaránt.

A vizsgálatban legrosszabbul azokat a fehér férfiak végeztek, akik dohányoznak.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák