Mit érdemes tudni a korral járó hallásromlásról?

  • 12.10.2019
  • Jáksó Nóra

Vajon törvényszerű, hogy ahogy öregszünk, a hallásunk egyre rosszabb legyen?

Mi az a korral járó hallásromlás?

A korral járó hallásromlás a hallás fokozatos csökkenését jelenti, mely az életkor előrehaladtával következik be. Ez az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz az idősebb korosztályok körében. Az Egyesült Államokban például minden harmadik 65 és 74 év közötti embert érinti, a 75 év felettieknél azonban már minden második ember szenved tőle. A hallásromlás kihat az élet minden területére, nehézségbe ütközik meghallani a telefont, a csengőt, a riasztó hangját, de megnehezíti a másokkal való kommunikációt is, ami elszigeteltséghez, magányhoz vezethet. A korral járó hallásromlás általában mindkét fület érinti. Mivel fokozatosan alakul ki, fennáll annak a veszélye, hogy sokáig rejtve marad.

Mi áll a korral járó hallásromlás hátterében?

Számos kiváltó oka lehet. Leggyakrabban a belső fülben idővel bekövetkező visszafordíthatatlan változások eredményezik, de a középfülben lezajló változások is hozzájárulhatnak a kialakulásához, továbbá a hallás idegi folyamatának összetett módosulásai is kiválthatják. Kialakulásában szerepet játszhatnak egyes betegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség – és ototoxikus (halláskárosító) gyógyszerek is.

Természetesen emellett számos tényező állhat a hátterében. Minthogy a korosodással párhuzamosan kialakuló problémáról van szó, nehéz elkülöníteni, hogy a halláscsökkenés folyamatához mennyire járultak hozzá egyéb halláskárosító tényezők, például az erős zajnak való hosszan tartó kitettség.

Megelőzhető a korral járó hallásromlás?

Jelenlegi ismereteink szerint a korosodással járó halláscsökkenést nem lehet megelőzni. Ám sokat lehet tenni annak érdekében, hogy füldugóval védjük a hallásunkat az erős és tartós zajoktól, így meggátolhatjuk, hogy ezek a tényezők tovább rontsanak a hallásunkon. Fontos, hogy amennyiben magas a vérnyomásunk vagy cukorbetegek vagyunk, a betegségünk legyen kontroll alatt tartva. A halláskárosító gyógyszert cseréljük le olyan változatra, mely nem árt a hallószervnek. A füstmentes, egészséges életmód, és hallásunk rendszeres ellenőriztetése is segíthet csökkenteni a hallásromás mértékét. Lényeges, hogy amennyiben fény derül a hallásromlásra, viseljünk hallókészüléket, mely nem csak a hallásunkon, hanem az életminőségünkön is sokat fog javítani.

Forrás: nidcd.nih.gov

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák