Így befolyásolhatja a zene a véleményedet a cápákról

  • 16.06.2019
  • Jáksó Nóra

Mikor cápákat látsz egy természetfilmben, félelemmel vagy csodálattal tekintesz rájuk? Egy korábbi tanulmány szerint, ez a háttérzenétől is függ.

A cápákkal készült horrorfilmek nem javítottak a cápák népszerűségén, ám még az ezekről a gyönyörű ragadozó halakról készült dokumentumfilmek is többféleképpen hatnak a nézőkre attól függően, hogy milyen aláfestő zenét alkalmaznak a filmkészítők. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem korábbi tanulmánya megállapította, hogy a baljós háttérzene még a cápák fajmegőrzési programjainak sikerességét is akadályozhatja.

A tanulmány résztvevői egyperces videóklipet néztek meg úszkáló cápákról. A 2000 résztvevő közül sokkal negatívabban ítélték meg a cápákat azok, akik vészjósló háttérzenét hallottak a film közben, szemben azokkal, akiknél a zene felemelő hatású volt, vagy nem volt semmilyen aláfestő zene.

A tanulmány arra hívja fel elsősorban a természetfilm-készítők figyelmét, hogy mennyire kritikusan befolyásolhatja a dokumentumfilmek értelmezését az alkalmazott háttérzene.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák