10 tipp az egészséges alváshoz

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

Az alábbi 10 tipp segít abban, hogy kiélvezhessük az alvás minden előnyét. Ezek a tanácsok elsősorban felnőtteknek szólnak, de ugyanúgy megfogadhatják őket gyermekek és egészségügyi problémáktól szenvedő személyek is.

Végül, ha nem sikerül elaludni, nem alszunk elég mélyen, korábban ébredünk, mint szeretnénk, nem érezzük magunkat frissnek alvás után, illetve túlzott aluszékonyságtól szenvedünk egész nap vagy csak óvatosak vagyunk, konzultáljunk orvosunkkal. A biztonság kedvéért mondjuk el neki is, hogy követtük ezeket a tippeket bizonyos ideig.

1. Fenntartani egy rendszeres fekvési és ébredési ütemtervet (hétvégén is).

Az alvás-ébrenlét szakaszait a cirkadián óra szabályozza az agyunkban. A testnek meg kell találnia az egyensúlyt a lefekvés és az ébredés idejét tekintve. A reggeli ébredés ideje segít erősíteni a cirkadián funkciót és segít az esti elalvásban. Ezért is fontos, hogy rendszert alakítsunk ki az ébredés és a lefekvés időpontjában, illetve ezt betartsuk hétvégén is, amikor ott a kísértés, hogy tovább aludjunk.

2. Kialakítani egy rendszeres, pihentető lefekvési rutint.

A lefekvés előtti, pihentető rutintevékenység élénk fényektől távol végezve segíthet elkülöníteni az alvás idejét a nap aktív részeitől, mely izgalmat, stresszt, szorongást okozhat, ezzel megnehezítve az elalvást. Ne gondoljunk lefekvés előtt olyan dolgokra, mint a munka, a kifizetendő számlák, a családi problémák stb. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy egy forró vizes fürdő lefekvés előtt megkönnyíti a mélyebb alvás megvalósulását. Ha nem tudjuk elkerülni a feszültséget és a stresszt, hasznos lehet valamilyen relaxációs terápiát tanulni. Végül kerüljük az erős fényt lefekvés előtt, mert ez jelzi az idegsejteknek, hogy ideje felébredni.

3. Hozzunk létre egy alvásbarát környezetet.

Tervezzünk egy olyan alvó környezetet, melyben megteremtünk minden, alváshoz szükséges feltételt: hűvös, csendes, sötét, kényelmes. A hálószoba legyen egy olyan helyiség, amely alvásra való. Lehetőség szerint zárjunk ki minden zavaró tényezőt, mint a partner horkolása, a fény, ne legyen se túl száraz, se túl meleg. Szerezzünk be sötétítőfüggönyt, alvómaszkot, füldugót, párásítót, ventilátort, és amire csak szükségünk lehet.

4. Aludjunk kényelmes matracon és párnán.

Győződjünk meg róla, hogy a matrac kényelmes és megfelelő. Az éppen használt matracunk talán túllépte a várható élettartamát, mely körülbelül 9-10 évet jelent a jó minőségű matracok esetében. A párnák legyenek kényelmesek, olyanok, melyek vonzóvá teszik az ágyat és a szobát, csábítanak az alvásra, nem tartalmaznak allergiás reakciót kiváltó anyagokat, ne csúszkáljanak, mivel emiatt előfordulhat, hogy fel kellene kelni az éjszaka közepén.

5. A hálószobát csak alvásra használjunk.

A legjobb, ha a munkával kapcsolatos dolgokat (mint a számítógépek, televíziók), száműzzük az alvó környezetből. Használjuk csak alvásra az ágyat, erősítve ezzel a kapcsolatot az alvás és az ágy között. Ha társítunk valamilyen tevékenységet még hozzá, aggodalmaskodva fogunk aludni, ezért a lefekvési rutinból maradjanak ki az ilyen dolgok. Például, ha folyton nézzük a hálószobai órán az időt, amiatt fogunk aggódni, hogy mikor kell felkelnünk, ezért inkább tegyük el szem elől. Ne végezzünk olyan tevékenységet, mely szorongást okozhat vagy akadályozhatja az elalvást.

6. Lefekvés előtt 2-3 órával együnk utoljára.

Amikor többet eszünk vagy iszunk, kényelmes lehet elfeküdni az ágyon, viszont esténként kerüljük a nehéz ételeket. A fűszerek gyomorégést okozhatnak, mely nehezítheti az elalvást, kényelmetlenségeket okozhat az éjszaka folyamán. Ne igyunk túl sokat, hogy ne kelljen éjjel felébrednünk kimenni a mosdóba. Nyugtató és hasznos része lehet az esti rutinnak egy pohár tej vagy valamilyen növényi, koffeintől mentes tea.

7. Mozogjunk rendszeresen.

A rendszeres testmozgás segít a könnyebb alvásban és hozzásegít minket a nyugalomhoz. A közvetlenül alvás előtt végzett edzés viszont megnehezíti az elalvást. A sportolás során megemelkedik a testhőmérséklet, mely nagyjából 6 órával később kezd csak csökkenni. A hűvösebb testhőmérséklet társítható az alváshoz.

8. Kerüljük a koffein tartalmú ételeket, italok.

A koffein egy stimuláns, képes ébren tartani. A koffeint tartalmazó termékek, mint a kávé, tea, kóla és a csoki 3-5 órán keresztül a szervezetben maradnak, hatásukat egyes emberek 12 óra elteltével is érzik. Még ha nem is tűnik úgy, a koffein romboló hatással van az alvásra. Ha a lefekvést megelőző 6-8 órában már nem fogyasztunk semmi koffeintartalmút, javíthatunk az alvás minőségén.

9. Kerüljük a nikotint.

A nikotin szintén stimuláns. A lefekvés előtti dohányzás megnehezíti az alvást. A dohányosok alvás közben is tapasztalhatnak elvonási tüneteket, ez szintén problémákhoz vezethet. Okozhat nehézséget az elalvásnál és az ébredésnél, illetve rémálmokhoz vezethet. Az alvászavar csak egy ok a többi mellett, hogy leszokjunk a dohányzásról. Emellett soha ne dohányozzunk az ágyban vagy amikor álmosak vagyunk.

10. Kerüljük az alkoholfogyasztást lefekvés előtt.

Bár sok ember úgy gondolja, hogy az alkohol nyugtató hatású, valójában megzavarhatja az alvást és az éjszakai ébredéseket eredményezhet. Ráadásul az alkoholtól kevésbé pihentető az alvás.

Amennyiben alvászavaraink vannak...

Készítsünk alvásnaplót és beszéljünk egy orvossal. Próbáljuk ki ezeket a tippeket, rögzítsünk mindent az alvásról és a vele kapcsolatos tevékenységekről. Ha a problémák továbbra is fennállnak, keressünk fel egy szakértőt alvási naplónkkal. Előfordulhat, hogy a problémánknak valamilyen mögöttes oka lehet, melyet csak orvosi segítséggel tudunk kezelni.

Forrás: National Sleep Foundation

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák