4 súlyos betegség, ami a fülcsengés hátterében állhat

  • 11.11.2019
  • Jáksó Nóra

A fülcsengésnek számos enyhe vagy súlyosabb kiváltó oka lehet. Sokszor csak átmeneti probléma, amit az erős zaj vált ki, de okozhatja gyógyszer, a belső fül sérülése, fülzsírdugó vagy fülgyulladás is. Ám az is előfordulhat, hogy a testünk így jelez egy súlyosabb betegséget.

1. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás alattomos betegség, évek alatt lassan és sokszor tünetmentesen alakul ki. Általában csak akkor okoz panaszokat, ha már komolyan károsította az érrendszert. A magas vérnyomás esetén nagy nyomás nehezedik az érfalakra, azokra is, melyek a vért szállítják a belső fülbe. Ez egyeseknél fülcsengést okozhat, sokszor pulzáló formában, azaz olyan, mintha a szívverésünket hallanánk a fülünkben. A magas vérnyomás kezelésében és a súlyosabb állapot – szívroham, stroke – elkerülésében nagyon fontos, hogy rendszeresen szedjük az orvos által felírt gyógyszert. Sajnos ezek között a gyógyszerek között is vannak olyanok, például a kalciumcsatorna-blokkolók vagy az ún. ACE-gátlók, melyek fülcsengést okozhatnak. Ha ezt tapasztaljuk, kérdezzük meg az orvosunkat, van-e lehetőség áttérni olyan gyógyszerre, amely nem okoz ilyen panaszokat.

2. Érelmeszesedés

Az érelmeszesedés, más néven atherosclerosis szintén kiválthat fülcsengést, és ez az egyik oka a magas vérnyomásnak is. Az érelmeszesedés során a verőerek belső falára rakódott zsírok, ún. plakkok az erek szűkületét eredményezik, melynek hatására megnő a vérnyomás. A zsírok idővel a kalciumot is megkötik, meszesednek, és az erek elvesztik rugalmasságukat. A folyamat életveszélyes állapot – érelzáródás – kialakulásához is vezethet.

3. Ér- vagy idegi eredetű daganat

Olyan daganat, mely nyomást gyakorol a vérerekre a fejben vagy a nyakban, szintén lehet a fülcsengés kiváltó oka. Ezek a daganatok nagyon ritkák és az esetek többségében jóindulatú elváltozások. A hallóideg daganatai, az ún. akusztikus neuromák lassú növekedésű, jóindulatú daganatok. Az agyi idegeket érintő daganatok okozta fülcsengés általában csak az egyik oldali fülben jelentkezik, és hatással lehet a hallásra és az egyensúlyra is.

4. Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex a központi idegrendszert – az agyat és a gerincvelőt – érintő gyulladásos autoimmun betegség, mely az idegek károsodását okozza, s érzékelési problémákhoz, koordinációs zavarokhoz, különféle fizikai, mentális és pszichés problémákhoz vezethet. Egyik jellemző tünete lehet a fülcsengés.
A fülcsengés kiváltó oka nem mindig súlyos, és nem mindig beazonosítható, de érdemes komolyan venni, hiszen azt is jelezheti, hogy a testben valami nincsen rendben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák