4 vitamin, melyek védik a hallásunkat

  • 03.04.2016
  • Jáksó Nóra

Vitaminokat minden nap juttatunk a szervezetünkbe természetes vagy mesterséges forrásból. A cél, hogy erősítsük immunrendszerünket, védjük szerveink épségét, és biztosítsuk egészséges működésüket. A fülünk és hallásunk egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen a szükséges vitaminbevitel, jóllehet, a legtöbben nem is tudjuk, hogy legfontosabb vitaminjaink a hallószervet is óvják a károsodástól.

Hallásunkat jelentősen károsíthatják az erős zajhatások, melynek során a fül sejtjeiben is szabad gyökök keletkeznek. Az antioxidáns hatású vitaminok – a C-, az E- és a D-vitamin – segítenek abban, hogy a szabad gyökök semlegesítése révén megelőzzük a sejtek károsodását, és védjük a hallócsontocskák egészségét. Emellett a B12-vitamin kellő beviteléről sem árt gondoskodni, mely a korral járó hallásromlás kockázatát csökkentheti.

S bár nem vitamin, érdemes tudni, hogy a rezveratrol nevű antioxidáns polifenolról is kimutatták, hogy fontos szerepet játszhat a hallás épségének megőrzésében, köszönhetően erős gyulladásgátló tulajdonságának.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák