A 4 legjobb módszer a fül biztonságos tisztítására

  • 26.02.2018
  • Jáksó Nóra

Felejtsük el a fültisztító pálcikát és a fülgyertyát is. Előbbi nem csak gátolja a fül öntisztító folyamatát, és mélyebbre tolja a fülzsírt a hallójáratban, de megsértheti a hallójáratot, a dobhártyát, és még a hallócsontocskákat is elmozdíthatja. A pálcikával és a fül piszkálásával nem érhetünk el mást, mint fertőzést, fülgyulladást, dobhártya kilyukadást, fülzúgást, szédülést, és akár maradandó hallásromlást is. A fülgyertyázás, mint alternatív fültisztító módszer bár népszerűnek mondható, tudományosan nem bizonyított a hatásossága, és óvatlan használata károsíthatja a hallójáratot és a dobhártyát is.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a fülzsír testünk legszerethetőbb eleme, de az igazság az, hogy méltatlanul lebecsüljük a szerepét. Kellemetlen piszoknak tartjuk, holott nagyon sok védő funkciója van: megvédi a hallójáratot a kiszáradástól, megtisztítja a portól és szennyeződésektől, és antibakteriális hatással rendelkezik. Ami szintén a javára írható, hogy magától kitisztul a fülből. Alapvetően a mosakodás során végzett rutin „fülmosás” éppen elegendő a külső hallójárat tisztán tartására.

Valójában csak akkor kell otthon alaposabb fültisztítást végeznünk, ha fokozottan, nagyobb mennyiségben termelődik a cerumen a fülünkben, vagy ha a szűk hallójáratunk miatt hajlamos a felhalmozódásra. Ennek jelei a bedugulás, a teltségérzés, a halláscsökkenés, olykor fülzúgás és fájdalom.

Milyen biztonságos módszerek léteznek a fül otthoni tisztítására?

  • a felhalmozódott és megkeményedett fülzsír megpuhítására és fellazítására használhatunk babaolajat, vagy paraffinolajat. Döntsük oldalra a fejünket, és csepegtessünk bele 3-4 csepp olajat. Hagyjuk hatni 15-20 percig, de akár egész éjjel is bent hagyhatjuk. Tegyünk vattacsomót a fülünkbe, hogy meggátoljuk az olaj kifolyását. Tisztításnál fordítsuk oldalra a fejünket úgy, hogy az olaj távozhasson a fülzsírral együtt, majd töröljük meg a hallójáratot. 
  • a glicerin szintén hatásos lazítószer. Cseppentsünk az érintett fülbe 3-4 cseppet, és várjunk néhány órát, de akárcsak az olajat, ezt is hagyhatjuk a fülben egész éjjel, hogy kifejtse a hatását. Miután letelt az idő, óvatosan öblítsük ki kézmeleg vízzel a fülünket, majd forduljunk oldalra, hogy a víz, a glicerin és a felesleges fülzsír távozhasson. Töröljük szárazra a fülünket.
  • sós vízzel is eltávolíthatjuk a felhalmozódott fülzsírt. Egy-másfél deciliter vízben oldjunk fel egy teáskanálnyi sót, majd cseppentővel tegyünk a fülünkbe néhány cseppet az oldatból. Hagyjuk hatni 4-5 percig, majd fordítsuk a fejünket a másik oldalra, hogy a víz kifolyhasson a fülünkből. Ezután töröljük tisztára a fülünket.
  • a vény nélkül kapható fültisztító spray-k is kiválóan alkalmasak a fül rendszeresen tisztítására, különösen, ha nem akarunk a csepegtetéssel bajlódni, és gyors, hatékony módszerre vágyunk. Kiváló minőségű termék az Alpine Ear Spray fültisztító spray, mely a füldugót és a hallókészüléket használók számára is ideális megoldást nyújt a fül tisztítására és a fülzsír-felhalmozódás megelőzésére. Az Alpine Ear Spray egyesíti a só és a glicerin tisztító hatását, továbbá egyedülálló, speciális zsíroldó, baktérium- és gombaellenes összetevői, valamint a nyugtató és gyulladásgátló kamilla kivonat teszi még hatékonyabbá. Az Alpine Ear Spray-t zuhanyozás közben is használhatjuk, így még egyszerűbbé teszi a felesleges fülzsír eltávolítását. Segítségével füldugónk, illetve hallókészülékünk élettartama is meghosszabbítható.
Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák