A csontritkulás halláskárosodást okozhat

  • 10.12.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az osteoporosisban szenvedő embereknél nagyobb a halláskárosodás kockázata.

Ha osteoporosisban szenved, a halláskárosodás veszélye is fennáll – legalábbis egy tanulmány megállapítása szerint.

Mi az osteoporosis?

Az osteoporosis olyan betegség, amely a csontsűrűség csökkenését okozza. Ez azt jelenti, hogy a csontok törékenyek és porózusak, ami növeli a törések kockázatát. Ha osteoporosisban szenved, az egyszerű hétköznapi tevékenységek könnyen csonttörésekhez is vezethetnek. A csontritkulás a középső fülben lévő három apró csontot is érinti: a kalapács (malleus), az üllő (incus) és a kengyel (stapes). Az osteoporosis gyakrabban alakul ki az idősebb embereknél.

Miért okoz a csontritkulást hallásvesztést?

A középfülben található három csont a hangokat közvetít a külső fülből a belső fülbe. Ha ezek a csontok osteoporosisban károsodnak, az halláskárosodást okozhat. A tanulmány szerint a csontképződés és csontelnyelés okozta egyensúlyhiánynak szintén befolyásoló tényező a hallásvesztés terén. A tanulmány megállapította, hogy az osteoporosis szignifikánsan összefügg a halláskárosodás szempontjából a nemzetiséggel, az életkorral és a nemi jelleggel.

A tanulmányról

A tanulmány 16 cikk szisztematikus áttekintése és metaanalízise volt. A vizsgálat során nyolc vizsgálatot végeztek, amelyekben 52 828 résztvevő szerepelt, akik csontritkulásban szenvednek és hallási státuszukat értékelték. A vizsgálatokat az USA-ban, Törökországban és Koreában végezték. A résztvevők 18 évesek vagy idősebbek voltak.

A brazil Journal of Otorhinolaryngology című könyvében „A csontritkulás és a halláscsökkenés közötti jelentős összefüggés: szisztematikus áttekintés és metaanalízis” című tanulmányt publikálták.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák