A csontritkulás növeli a hirtelen hallásvesztés kockázatát

  • 23.06.2019
  • Trestyén Zsófia

A csontbetegség 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel a hallásukra is rámegy a pácienseknek.

Egy koreai tanulmány azt mutatta ki, hogy a csontritkulás, idegen szóval osteoporózis növeli a hirtelen hallásvesztés kockázatát.

A csontritkulásban szenvedőknél 40%-kal nagyobb a hirtelen érzékszervi hallásvesztés kialakulásának kockázata, mint a többi páciensnél.

Az osteoporózis egy progresszív állapot, amelyben a csontok strukturálisan gyengék, és nagyobb valószínűséggel törnek el egy-egy szerencsétlen mozdulat során.

A koreai vizsgálatban 68.241, legalább 50 éves, csontritkulásban szenvedő beteg adatait elemezték. Az osteoporosisban szenvedő betegeket egy csontritkulás nélküli kontrollcsoporttal hasonlították össze.

A kutatók mindkét csoportban kiértékelték a hirtelen szenzoros halláskárosodást, hallásvizsgálatot végeztek rajtuk, mialatt szteroidokkal kezelték csontbetegségüket.

A kutatók azt találták, hogy a csontritkulásban szenvedőknél az érzékszervi halláskárosodás hirtelen megnőtt. 40%-uknál lépett fel ez a hallásszervi tünet.

A kockázat az életkorral együtt nő

A kutatók azt is észrevették, hogy a csontritkulás esetén az érzékszervi hallásvesztés veszélye nőtt az életkor előrehaladtával. Az alcsoportok elemzése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a férfiaknál, mind az 50–60 éves korú osteoporosisban szenvedő nőknél nagyobb a halláscsökkenés kockázata.

Megerősíti a korábbi tanulmányokat

Ez a koreai tanulmány megerősíti egy korábbi tajvani tanulmány állításait, amely szintén arra az eredményre jutott, hogy a csontritkulás és a hirtelen érzékszervi halláscsökkenés között igazolható kapcsolat van.

Források: www.healio.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák