A depressziós tünetek fokozódnak a halláscsökkenés mértékével

  • 08.09.2019
  • Trestyén Zsófia

Minden „elvesztett” 20 decibel 1,44-szeres szorzót jelent a kedélybetegség megjelenéséhez.

Egy amerikai vizsgálat, melyet a spanyol csoportok körében végeztek azt mutatta, hogy a depressziós tünetek kockázata növekszik a halláskárosodás fokának emelkedésével.

A kutatás szerint a depressziós tüneteknek az esélye 1,44-szeresére nőtt minden halláskárosodás 20 dB-jére.

Összehasonlítva a normál hallással rendelkező személyek esélyeivel (0 dB), a klinikailag jelentős depressziós tünetek esélye 1,81-szer magasabb az enyhe halláscsökkenésű egyéneknél, medián küszöbértékük 32,5 dB; 2,38-szor nagyobb a mérsékelt halláskárosodással rendelkező egyéneknél.
A tanulmányt a Miamiban, Floridában, San Diegóban, Kaliforniában, Chicagóban, Illinois-ban, Bronxban, New Yorkban élő spanyol közösség egészségügyi állapotát vizsgáló csoport készítette. A felmérésben 5328 50 éves vagy annál idősebb spanyol felnőttből állt, és egészségügyi nyomon követésük 2018. szeptemberig tartott.

A résztvevők többségének 4387 főnek (82,3%) nem volt halláskárosodása, 749-nél (14,1%) enyhe halláscsökkenés volt kimutatható, 143 egyén (2,7%) mérsékelt hallásvesztést jeleztek, 49 megkérdezett (0,9%) mérsékelten súlyos vagy annál rosszabb halláscsökkenése volt.

A „depressziós tünetekkel járó audiometrikus életkori halláscsökkenés társulása spanyol személyek körében” című tanulmányt a JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery folyóiratban tették közzé.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák