A gyermekkori alultápláltság halláscsökkenést okozhat

  • 05.03.2018
  • Jáksó Nóra

Az óvodáskori alultápláltság később halláskárosodáshoz vezethet. A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola új tanulmánya szerint azoknál a fiatal felnőtteknél, akik óvodáskorukban alultápláltságtól szenvedtek, azaz szervezetük nem kapta a szükséges mennyiségű és minőségű építő- és tápanyagokat, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkezik halláskárosodás kellően táplált kortársaikhoz képest.

Az alultápláltság gyakran már a születés előtt, magzati korban érintheti a gyermeket, mely kritikus időszak a hallás fejlődése szempontjából. A kutatók feltevése szerint a méhen belüli alultápláltság gátolja a belső fül egészséges fejlődését, és ez eredményezheti a hallásromlás nagyobb rizikóját. A hallásromlás esélyét az akut alultápláltság is fokozza, mely megnöveli a gyerekeknél a fertőzéssel járó betegségek, így a fülfertőzés kockázatát is. Az ismétlődő fülfertőzés szintén halláscsökkenést eredményezhet.

Az új tanulmányban 2200 tizenhat éves nepáli fiatal tápláltsági állapotát és hallását vizsgálták. Az eredmények azt sugallják, hogy a gyermekek megfelelő tápláltságának biztosításával meg lehetne akadályozni a halláskárosodás kialakulását, mely Dél-Ázsiában becslések szerint 116 millió fiatalt sújt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák