A halláscsökkenés egy igen ritka oka: a Susac-szindróma

  • 17.04.2017
  • Jáksó Nóra

A Susac-szindróma a hajszálerek betegségéből eredő, igen ritka autoimmun kórkép, mely az agyat, a retinát, és a belső fület érinti. A betegséget 1979-ben írta le először egy Dr.John Susac nevű orvos, innen ered az elnevezése.

Tünetei között szerepel a gyors ütemű hallás- és látásromlás, szédülés, fülcsengés, rendkívül erős, migrénes fejfájás, kétoldali látászavarok, sötét folt a látótérben, személyiségváltozás, idegi panaszok, lelassult gondolkodás, feledékenység, depresszió, szorongás. Elsősorban a fül-orr-gégész szakorvosok körében ismert ez a szindróma, mivel a kezdeti tünete gyakran a halláskárosodás lehet. A betegség főként a nőket érinti, és első jelei legtöbbször 20 és 40 éves kor között jelentkeznek.

A betegség kései szakaszában vakság, siketség, és szellemi leépülés következhet be, ezért fontos a korai felismerés. Egyeseknél a tünetek maguktól eltűnnek néhány hónapon belül, másoknál hosszabb, akár évekig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség a gyógyuláshoz. Fontos a betegség korai diagnosztizálása a sikeres terápia és a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák