A kezeletlen halláskárosodás növeli az egészségügyi kiadásokat

  • 26.08.2019
  • Trestyén Zsófia

Amerikában a kórházi ellátás költségei nőnek a kezelés nélkül hagyott halláscsökkenés nyomán.

Kutatások támasztják alá, hogy a nem kezelt halláskárosodás további betegségek kialakulásához vezethet, mint például a demencia és a depresszió, valamint növeli a balesetből eredő sérülések kockázatát.

A Johns Hopkins Bloomberg Iskola kutatói által végzett tanulmány szerint a kezeletlen halláskárosodásban szenvedő emberek számára az egészségügyi költségek 46%-kal, vagyis személyenként 22.434 dollárral nőnek az ép hallású emberekhez képest.

A tanulmány megállapította, hogy 10 éve kezeletlen halláskárosodásban szenvedő betegek mintegy 50%-kal több időt töltenek kórházban, csaknem 44%-kal magasabb a visszaesés kockázata hazaengedésük után, a sürgősségi ellátás igénybevétele pedig 17%-kal több mint a jól halló páciensek esetében.

A kezeletlen halláskárosodásban szenvedő időseknél nagyobb a demencia kialakulásának kockázata, a depresszió előfordulásának aránya is magasabb, valamint az eséses balesetek száma is magasabb. Számokban kifejezve: a vizsgálat szerint 50%-kal nagyobb a demencia megjelenésének esélye, 40%-kal nagyobb a depresszió kockázata és 30%-kal magasabb a sérüléses balesetek rizikója.

Ha hallási problémák merülnek fel a kórházi kezelés során, úgy 32%-kal nő a visszakerülés kockázata az osztályra. A tanulmány megállapította, hogy a halláskárosodásban szenvedő kórházi betegek, akiknek nehézségei vannak az orvosi személyzettel való kommunikációban, nagyobb valószínűséggel 30 napon belül visszakerülnek a kórházba.

Végül egy tanulmány megállapította, hogy ha hallási nehézségei vannak valakinek, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy véletlenül baleset éri az illetőt. A kutatás kimutatta, hogy a súlyos halláskárosodásban szenvedő válaszadók kétszer olyan valószínűséggel szereztek véletlen sérülést, mint a kitűnő hallással rendelkező megkérdezettek. A hallássérültek körében a leggyakoribb sérülések a munkával és a szabadidővel voltak kapcsolatosak.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák