A szédülés csökkenti a hirtelen érzékszervi halláskárosodásból való kilábalás esélyét

  • 11.11.2019
  • Trestyén Zsófia

Kínában figyeltek meg közel 5000 beteget, akiknél egyszerre ütötte fel a fejét a két tünet: hallásvesztés és szédülés.

A hirtelen érzékszervi halláskárosodásban szenvedő betegek (SSNHL), akik egyidejűleg szédülést is tapasztalnak, kisebb az esélyük a betegségből való gyógyulására – egy tanulmány állítása szerint.

Ha hirtelen érzékszervi halláscsökkenés esetén szédülést észlel, akkor egy kínai vizsgálat szerint alacsonyabb esélye van arra, hogy visszanyerje az eredeti állapotot.

A vizsgálatban 4814 beteg vett részt. A betegeket 10 különböző vizsgálatnak vetették alá. 709 páciensnél hirtelen szenzoros hallásvesztést diagnosztizáltak szédüléssel és 3105 hirtelen szenzoros halláskárosodást pedig szédülés nélkül. A regeneráció mértéke 42,13% volt a szédüléstől is szenvedő betegeknél és 60,29% pedig azoknál a vizsgált személyeknél, akik nem tapasztaltak szédülést. Ily módon a szédülés szignifikánsan összefügg a gyógyulás lehetőségével. A szédülés tehát a hallás kimenetelének negatívabb prognózisának indikátora lehet a hirtelen szenzoros halláskárosodásban szenvedő betegeknél – a kínai vizsgálat megállapítása alapján.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák