A túlhallás okai és lehetséges kezelési módjai

  • 05.02.2018
  • Jáksó Nóra

A túlhallás, vagy más néven hyperacusis, egy ritka hallási rendellenesség, mely alaposan megkeseríti annak az életét, aki ettől szenved. A zajt a legtöbben nehezen viseljük el, ám túlhallás esetén olyan mindennapi zajok is bántóan hangosnak tűnnek, mint például a csapból folyó víz, a telefoncsengés, a mosógép, a hűtőgép, a járművek motorjának a hangja, vagy akár egy normál beszélgetés hangereje.

A túlhallás hátterében legtöbbször az agy hallásközpontjának érzékelési zavara áll. A hyperacusisban szenvedők hallása általában teljesen normális, viszont az agy másként reagál a zajokra, és a hangrezgések erejét felnagyítja. Bármely életkorban jelentkezhet, érintheti mindkét fület, vagy csak az egyiket. Gyakran társul kellemetlen fülzúgással és fülfájással.

Hatására jelentősen leromolhat az életminőség, a túlhallásban szenvedők gyakran küzdenek szorongással, depresszióval, stresszesek, idegesek, ingerültek és kimerültek. Akár pánikrohamok is előfordulhatnak.

Mi okozhatja a túlhallás kialakulását?

Erős zajoknak való kitettség - ez lehet egyszeri vagy folyamatos-, fejsérülés, halláskárosító gyógyszerek, belső fület érintő vírusos fertőzés, arcidegbénulás, állkapocs-ízületi rendellenesség, Lyme-kór, Meniére-kór, krónikus fáradtság szindróma, depresszió, poszttraumás stressz szindróma, migrénes fejfájás, epilepszia.
Ésszerűnek tűnik, hogy a zajokra való túlérzékenység ellen füldugóval védekezzünk, ám ez csak pillanatnyi enyhülést hozhat, mivel ha kivesszük a hallásvédőket, csak még hangosabbnak fogjuk érezni a zajokat, és hosszú távon ez csak ronthat a tüneteinken.

Milyen kezelési lehetőségek léteznek túlhallás ellen?

  • Hang deszenzitizáció, vagyis hang érzéketlenítés. Ez egy olyan terápia, melynek során a szakember fokozatosan segít hozzászokni a zajokhoz. A beteg meghatározott ideig – fél-egy évig – nagyon halk, statikus zajokat hallgat, majd a hangerő lassan fokozódik.
  • Kevés módszer létezik a hang deszenzitizáción kívül, melyek tudományosan igazoltan is eredményesek, ezek között szerepel az akupunktúra, a relaxáció és az AIT Hallásterápia (Auditory Integration Training).

Amennyiben túlérzékenyek vagyunk a zajokra, mindenképpen fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulnunk, aki diagnosztizálni tudja a betegséget, megvizsgálja a hallószervünket és a hallásunkat is. Amennyiben agy- vagy fülsérülés a kiváltó ok, idővel a tünetek maguktól is enyhülhetnek. A szükséges kezelés mindig attól függ, hogy mi okozza a problémát.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák