A zaj hatása a nyugodt alvásra

  • 20.09.2018
  • Jáksó Nóra

Hogyan hatnak az alvás minőségére a különböző erősségű zajok? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európára vonatkozó zajkibocsátási iránymutatásai szerint a folyamatos, éjszakai zajhatások a dB-ek alapján a következőképpen zavarják meg a nyugodt álmunkat:

Éjszakai zaj
erőssége

A zaj hatása az alvásra
<30 dB Bár a zajérzékenység egyénileg eltérő, a 30 dB-nél kisebb erejű zaj esetén általában nem észlelhető jelentős biológiai hatás. Ez nem is meglepő, hiszen ez nagyjából a suttogás hangerejének felel meg.
30-40 dB 40 dB a hangereje egy csendes beszélgetésnek, vagy például egy halk madárcsicsergésnek. Ilyen erősségű zaj esetén már többféle enyhe hatás megfigyelhető: alvás közbeni mozgások, felébredés, zavart pihenés. A legérzékenyebbek a gyerekek, az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők.
40-55 dB Az 55 dB egyenértékű egy kávéfőző vagy egy elhaladó autó hangjával. Azoknál, akik ekkora zajnak vannak éjjelente kitéve, már egyértelműen kimutathatók a káros egészségi hatások, különösen a legérzékenyebbek körében.
>55 dB 55 dB felett kezdődnek a jól hallható hangok, 70 dB felett pedig a már idegesítő, kellemetlen zajok, például a porszívó, a teherforgalom, vagy egy zajos étterem zaja. Ezek a zajok már fokozottan veszélyeztetik az egészséget, a súlyos alvászavarokon túl megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. 

A nyugodt alvás nem csupán a napi fáradalmak kipihenéséhez, hanem testünk egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen. A kellő mennyiségű, zavartalan alvás hiányában immunrendszerünk is meggyengül, és hajlamosabbak leszünk a betegségek kialakulására. Amennyiben zajos körülmények között vagyunk kénytelenek aludni, válasszunk olyan jó minőségű füldugót a nyugodt alvás biztosításához, mint amilyen az Alpine Sleep Soft füldugó. Kényelmes, antiallergén és higiénikus megoldást jelent a zaj okozta alvászavarok ellen. 

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák