A zajos hálószoba árt a termékenységnek

  • 24.09.2017
  • Jáksó Nóra

A férfiaknak különösen ügyelniük kell arra, mekkora zajszint mellett pihennek. Egy dél-koreai tanulmány szerint ugyanis azok, akik rendszeresen a városi zajhoz hasonló zajszintben alszanak, rosszabb a nemzőképességük, mint a csendesebb hálószobában pihenő férfitársaiké.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a zajhatás okozta stressz rontja a nemzőképességet. Ez egy természetes védekező mechanizmus a testünk részéről, hiszen ha stressz alatt állunk, az nem alkalmas időpont a megtermékenyítésre.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói 206 ezer 20 és 59 év közötti férfi adatait vizsgálták meg, akiknek a lakcíme alapján következtettek a zajszennyezés mértékére. A nyolc évet átfogó vizsgálat alapján a kutatók úgy találták, hogy azok a férfiak, akik 55 dB-nél magasabb éjszakai zajhatásnak voltak kitéve, 14 százalékkal nagyobb volt az esélyük a terméketlenségre. Korábbi kutatások hasonló összefüggést nőknél is felfedeztek: a zajszintet kapcsolatba hozták a koraszülés, a vetélés és a születési rendellenességek megnövekedett kockázatával.

A háttérben többek között az is állhat, hogy az éjszakai krónikus zajártalom megzavarja az agyban a gonadotrop hormonok felszabadulását, ami minden más, megtermékenyítésben szerepet játszó hormon termelődésére kihat férfiaknál, nőknél egyaránt. Aki tehát kisbabát tervez, zárja ki a hangos zajokat a hálószobából – és ez az éjszakai tévézésre is vonatkozik.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák