Az édességek súlyosbíthatnak a fülcsengésen

  • 14.12.2018
  • Jáksó Nóra

Ha valaki édesszájú és fülcsengéstől szenved, az bizonyosan nem jó párosítás. A túlzott cukorfogyasztás ugyanis ronthat a tüneteken.

Bár a fülcsengés kiváltó oka gyakran a belső fülben keresendő, és a halláskárosodás egyik jele lehet, a probléma gyökere nem mindig a hallószervből ered.

A vércukorszint megemelkedése, illetve az inzulintermelés fokozódása, azaz a hiperinzulinémia is meghúzódhat a háttérben. Hiperinzulinémia esetén a szükségesnél több inzulin található a vérben. Az inzulin szerepe a cukor sejtbe juttatása a sejtmembránon keresztül. Egyfajta kulcs szerepet tölt be. Ha a vérben megemelkedik a cukorszint, az inzulin „kinyitja” a sejteket, hogy a cukorfelesleg a sejtekbe juthasson, ahol vagy energiaként felhasználódik, vagy raktározódik.

A túl sok cukorbevitel káros, különösen a keringési és az idegrendszer számára. A vércukor-szint stabilan tartása érdekében a test ilyenkor fokozza az inzulintermelést, ami hiperinzulinémiához vezet, azaz a normálisnál magasabb inzulinszinthez. Ezt a hatást azonban nem csak a cukros édességek váltják ki, hanem más szénhidrátok is, mint például a kenyér.

Hiperinzulinémiát okozhat ugyancsak az inzulinrezisztencia, melyet a cukorbetegség előszobájának is szoktak nevezni. Ebben az esetben az inzulin nem látja el a feladatát, a sejtek „éheznek”, mivel nem nyitja meg a sejteket, hogy megkapják a szükséges cukrot, vagy sokkal nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, hogy a cukor bejuthasson a sejtekbe.

Hogyan okozhat a hiperinzulinémia fülcsengést?

Egy 2004-es tanulmány úgy találta, hogy a fülcsengéstől szenvedők nagyjából 84-92 százalékánál hiperinzulinémia is fennáll. Mindez a belső fül folyadéknyomásának változásából eredő Meniére-betegséggel is kapcsolatban lehet. Az orvosok jelenleg annyit tudnak az összefüggésről, hogy a belső fül optimális működéséhez nélkülözhetetlen a folyamatos oxigén- és glükózellátás (cukor). Ha bármelyik is zavart szenved, a fülcsengés súlyosabbá válik. A túl magas vércukor-szint idővel károsítja a hallóideget és a belső fül vérellátását. De már egy egészen kicsi vércukor-szint változás is megzavarhatja a belső fül folyadékának elektrolit egyensúlyát.

Ha a fülcsengés csak akkor tör ránk, mikor alkalomadtán több édességet fogyasztunk, az nem okoz tartós problémát. Ám, ha állandó fülcsengéstől szenvedünk, akkor számítani kell rá, hogy az extra cukorbevitel tovább ronthat a tüneteken. Ez egy újabb ok arra, hogy csökkentsük a cukorfogyasztást.

Érdemes tudni, hogy a túlzott cukorbevitel mellett a sok só, a kávé, és a mesterséges adalékanyagok – édesítőszerek, ízfokozók és szulfit tartósítószerek – szintén súlyosbíthatják a fülcsengést.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák