Az őrjítő fülviszketés 6 lehetséges oka

  • 08.10.2017
  • Jáksó Nóra

Nem tudod, mit tehetnél a kínzó fülviszketés ellen? Egy dolgot biztosan ne: ne próbáld semmilyen tárggyal csillapítani a viszketést, ne dugj semmit a füledbe, mert csak súlyosbíthatod a helyzetet azzal, ha megsérted a hallójáratot. Annak érdekében, hogy megszabadulj ettől a bosszúságtól, feltétlenül tudnod kell a kiváltó okot, melyek leggyakrabban a következők lehetnek:

  1. Fülzsír felhalmozódása - Bár normál esetben a fülzsír magától kitisztul a fülből, olykor felgyülemlik, ami viszketést okozhat. Ne próbáljuk fültisztító pálcikával eltávolítani, mert csak mélyebbre nyomjuk a hallójáratban. Használjunk speciális fültisztítót, vagy alkalmazzunk paraffinolajas csepegtetést – ha ez nem segít, forduljunk szakemberhez egy alapos fültisztításért.
  2. Fülzsír hiánya - A viszketést nem csak a túl sok, hanem a túl kevés fülzsír is eredményezheti, ezért sose vigyük túlzásba a fül tisztítását.
  3. Fertőzés - Az okok között kereshetünk bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzést is, melyet a vakargatással fokozottan súlyosbíthatunk, mert a bőr megsértésével csak mélyebbre jutnak a kórokozók. A fertőzés krónikus gyulladáshoz vezethet. Fontos kideríteni mi okozza, így célzottan lehet kezelni a baj forrását.
  4. Allergia - A hallójárat bőre nagyon érzékeny, egy szépségápolási termék, sampon, testápoló, vagy hajlakk is eredményezhet allergiás reakciót, akárcsak egyes gyógyszerek, fém, műanyag vagy gumi anyagú tárgyak, például a szemüvegkeret, a fülbevalók vagy a fülhallgató. Érdekesség, hogy a virágpor, de még egyes élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek, diófélék is okozhatnak fülviszketést. Derítsük ki, mire lehetünk érzékenyek.
  5. Ekcéma - A krónikus hallójárati ekcéma esetén a hallójárat bőre száraz, hámlik, és állandó panasz a viszketés. Igen gyakran allergia okozta bőrgyulladás áll az ekcéma hátterében. 
  6. Menopauza - Bármilyen meglepő, menopauza idején is felütheti a fejét kellemetlen fülviszketés. Ez esetben bóralkoholos fülcseppel próbálkozhatunk, mely enyhítheti a tüneteket.
Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák