Egy újabb rizikófaktor, ami halláskárosodáshoz vezethet: a köszvény

  • 19.08.2019
  • Trestyén Zsófia

Ez a megbetegedés elsősorban az ízületeket érinti, de egy átfogó tanulmány kimutatta, hogy közel 50%-kal növeli a hallásvesztés kockázatát is az idősek körében.

Az US Medicare állítása szerint a 65 éves vagy annál idősebb felnőttek körében 44%-os a hallásvesztés kialakulásának kockázata a köszvényben szenvedő betegeknél, azokkal szemben, akik nem küszködnek ezzel a betegséggel.

A 65 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttek tanulmányozása során a kutatók összefüggéseket fedeztek fel a köszvényes betegek, az újonnan halláskárosulttá válók száma, a demográfiai mutatók, és a kardiovaszkuláris betegségek, valamint az ezekre szedett gyógyszerek hatásai között.

A köszvény nagyon gyakori betegség az idős emberek körében.

A köszvény a gyulladásos ízületi betegségek egyik formája, amelynek jellemző tünetei a vörös, meleg és duzzadt ízületek.

Egy másik fajta ízületi gyulladás, a reumatoid arthritis, ami egy autoimmun betegség, ez is elsősorban az ízületeket érinti, szintén növeli a hallásvesztés kockázatát.

A tanulmányról

A vizsgálat egy 5%-os véletlen mintán alapult, melyet a US Medicare egy 6 éves periódusban merített a 65 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttek egészségügyi állapotát figyelemmel kísérő csoportból. A kutatásban részt vevő 1,71 millió ember közül 89 409 megkérdezettnek volt kifejlett, magas fokú halláskárosodása.

Forrás: rheumatologyadvisor.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák