Ennél több kávét ne igyál, ha fülcsengéstől szenvedsz!

  • 24.07.2016
  • Jáksó Nóra

Tévhit, hogy a kávé elhagyásával megszabadulhatunk a fülcsengéstől. Ám a koffeinnel azért nem árt óvatosnak lenni, mert ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, azzal jelentősen felerősíthetjük a fülcsengés kellemetlen tüneteit.

A fülcsengés hátterében számos kiváltó ok állhat: hallásromlás, fülsérülés, fertőzés, zaj, gyógyszerhatások, allergia, stressz, keringési zavarok. Tartós fülcsengés esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszunkat.

Bizonyos ételek és italok ronthatnak, vagy éppen enyhíthetnek a tüneteken. Előbbiek közé tartoznak a koffeintartalmú italok, a tea, a kávé és az energiaitalok. Az ezekben található koffein érszűkítő hatású, emeli a vérnyomást, s ezáltal fokozza a panaszokat. A koffein hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint a só, mely szintén összehúzza az ereket, emeli a vérnyomást, következésképpen rontja a szem, a fül és az agy vérellátását. Ezért nem ajánlott a túlzott sóbevitel sem.

Régebben a kutatók úgy gondolták, ha nem iszunk kávét, a fülcsengés is elmúlik. Mára kiderült, hogy ez nem igaz.

A koffein ugyan ronthat a tüneteken, de mellőzésével a probléma nem oldódik meg. De arra valóban ügyelni kell, hogy ne vigyük túlzásba. A mérsékelt kávéfogyasztás, azaz napi két-négy csésze kávé nem okoz gondot, de a négy csészénél több, már igen. Ha pedig e mellé még teát és energiaitalt is fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy a napi koffeinbevitel ajánlott határát jócskán túlléptük, és nem csupán a fülcsengés fog jobban kínozni, hanem olyan kellemetlen tüneteket is tapasztalhatunk, mint álmatlanság, idegesség, szapora szívverés, szédülés, hányás, izomremegés.

Nem árt tehát tisztában lenni az egyes kávé és energiaitalok koffeintartalmával. A közelmúltban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálta 30 termék koffeintartalmát. Ha kíváncsi vagy, hogy kedvenc italod köztük van-e, és pontosan mennyi koffeint tartalmaz, innen tájékozódhatsz.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák