Enyhülést nyújthat a magnézium a fülcsengésre?

  • 17.07.2019
  • Jáksó Nóra

A fülcsengés, azaz tinnitus világszerte a népesség 10-15 százalékát érinti. A kellemetlen zúgó, búgó, csengő, zakatoló, kattogó, sistergő hanghatások lehetnek csupán átmenetiek, ám előfordulhat, hogy egy életen át elkísérnek. Gyógyszeres segítség nem létezik rá egyelőre, aminek a fő oka, hogy nagyon sok minden kiválthatja, kialakulásának háttere sokszor nem ismert, és azt sem tudni, hogyan lehetne megelőzni a kialakulását.

Egy közelmúltbeli felfedezés azonban segíthet, hogy egy újabb, kis lépéssel közelebb kerüljön a tudomány a fülcsengés kialakulásának megértéséhez.

Mivel a fülcsengés egy „fantomhang”, a kutatók szerint az agyban valahol vannak olyan sejtek, melyek ezeket az ál-hangokat generálják. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a belső fülből, pontosabban a csigából, azaz cochleából származó hangjelek a dorzális cochleáris mag nevű agystruktúrába futnak be. Ezért a kutatók ezt a területet vették górcső alá.

A cochleráis mag sejtjei képesek az általuk közvetített jelek felerősítésére. Ám ez a képesség vélhetően zavart szenved, ha a hallószervet többször erős zajhatásnak tesszük ki. Ha ez igaz, akkor a cochleáris mag lehet a hamis jelek, azaz a fülcsengés generálója.

A fülcsengés gyakori panasz hangos koncertek után, de bármilyen erős zajhatás után bekövetkezhet. Ilyenkor sokan tapasztalnak átmeneti halláscsökkenést. Ebben a periódusban a dorzális cochlerás mag sejtjei úgy próbálják a hallásromlást kompenzálni, hogy felerősítik saját jelzéseiket. Ezt sikeresen meg is tudják tenni, ám mire az átmeneti hallásromlás eltűnik, addigra a jelzésfelerősödés elraktározódik a cochleáris magban olyan memória formájában, mely nem könnyen felejtődik el. Ennek a folyamatos, fájdalmas tanulásnak a következményeként alakulhat ki a fülcsengés, azaz egy álhang generálása.

A kutatók felfedezték, hogy a magas magnéziumtartalmú étrend segíthet megelőzni, hogy a cochleáris magvak állandóan felerősítsék a jeleiket, és ezeket memóriaként tárolják. Ez az érdekes felismerés a tinnitus egy lehetséges kezelési módját jelentheti.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák