Háttérbe szorul a hallásvizsgálat

  • 03.04.2018
  • Trestyén Zsófia

Éves fogorvosi szűrés? Persze! Látásellenőrzés? Természetesen. Hallásvizsgálat? Minek.

A professzionális hallásgondozás egészségesebbé és intelligensebbé teszi az embert. Volt már valaha hallásvizsgálaton? Pedig vannak helyek, amelyek egész évben ingyenes szűréssel várják a pácienseket.

Fontos, hogy évente járjunk szűrővizsgálatokra egészségünk védelme érdekében: fogorvoshoz és látásellenőrzésre el is megyünk, de a hallásvizsgálatokra valamiért kisebb az érdeklődés, pedig a kisgyermekektől kezdve az idősekig szükséges a szűrés.

A WHO szerint a felnőttek 16-17%-ánál halláskárosodás állapítható meg. Sajnos közülük csak körülbelül egy-három ember kezeli a halláskárosodását professzionális hallásgondozással.

Számos felmérés és tudományos tanulmány azt mutatta ki az elmúlt években, hogy azok a személyek, akik a halláskárosodásukat professzionális módon kezelik, egészségesebbé és okosabbá válhatnak, mint azok, akik nem kezelik a halláskárosodásukat.

A vizsgálatok és felmérések azt mutatják, hogy ha valaki nem kezeli a halláskárosodását, akkor fokozott a kognitív hanyatlás és a demencia kockázata. A vizsgálatok azt is dokumentálják, hogy fokozott a depresszió, a korai halálozás kockázata is felmerül, amennyiben kezeletlenül hagyja valaki a halláskárosodást.

A pozitív oldalon azt mutatják a felmérések és tanulmányok, hogy a professzionális kezelést igénybe vevők nem ugyanazt a kognitív hanyatlást tapasztalják, hosszabb ideig élnek és magasabb életminőséget tapasztalnak. Kevésbé depressziósak, kevésbé kimerültek és jobban alszanak.

"Ha hallássérült, és egészséges és szellemileg ép szeretne maradni, vegye komolyan és kezeltesse a halláskárosodását" - mondta az EFHOH elnöke, Marcel Bobeldijk.

Más tanulmányok és felmérések Európában és az Egyesült Államokban azt mutatják, hogy a halláskárosultak, akik kezeltetik ezt a betegségüket, magasabb jövedelemmel rendelkeznek, és kevésbé valószínű, hogy munkanélküliekké vagy korengedményes nyugdíjasokká válnak, mint azok, akik nem foglalkoznak vele.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák