Hogyan juthatunk hallókészülékhez, és milyen támogatást kaphatunk rá?

  • 15.07.2019
  • Jáksó Nóra

Megromlott a hallása, úgy érzi, hallókészülékre lenne szüksége? Hogyan juthat hozzá, és mennyibe fog kerülni?

Első lépés: a hallásvizsgálat

Ha hallásromlást tapasztalunk, fül-orr-gégész szakorvosi és audiológiai vizsgálatra is szükség lesz. A halláscsökkenés hátterében állhat fertőzés, gyulladás, sérülés, deformitás, és ritkán daganatos elváltozás is, azaz olyan okok, melyeket nem hallókészülékkel kell orvosolni. Ha ezeket a kórokokat a szakorvosi vizsgálat kizárja, akkor kerül sor az audiológiai szakvizsgálatra, mely megállapítja a halláscsökkenés típusát és mértékét. Az audiológiai szűrővizsgálat ingyenes, és nem jár semmilyen fájdalommal. Felnőtt járóbeteg szakrendelőben beutalóval lehet a vizsgálatot igénybe venni, de mehetünk magánrendelőbe is, ahol beutaló nélkül, előzetes bejelentkezés után vehetünk részt a vizsgálaton.

Hogyan juthatunk hallókészülékhez, és kaphatunk-e rá támogatást?

Amennyiben megállapítják a hallásromlást, jogosultak vagyunk hallásjavító készülékre, ha ezt a hallásromlás mértéke indokolja. Ha a hallásvesztés 500, 1000 és 2000 Hz-en mért átlaga 20 dB, vagy annál kisebb, hallásjavító eszközre nem kaphatunk támogatást. Minden, TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár igénybe veheti a készülékre az állami támogatást. Ha magánrendelésen állapítják meg a hallásromlást, akkor is rendelhet az orvos gyógyászati segédeszközt, ha az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján erre jogosult.

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközök, melyekre 6 évente vehető igénybe TB támogatás. Ennek általános mértéke 70 százalék, azaz nekünk a készülék árának 30 százalékát kell kifizetni. A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, volt OEP) a támogatást az ún. kihordási időre állapítja meg, ennek letelte után lehet csak újabb támogatást igénybe venni egy új készülékre. Azaz egy személy 6 évenként kaphat állami támogatást hallókészülékre. Ez azonban nem minden készülékre vonatkozik, a nem támogatott készülékeket teljes áron tudjuk csak megvásárolni, illetve kaphatóak fix összegű támogatással rendelkező termékek is. A támogatott készülékeket – melyek listája itt olvasható – a hallókészülék forgalmazók a NEAK által megszabott áron kínálják.

A megfelelő készüléket mindig az orvos választja ki a vizsgálat szerint készült hallásgörbe alapján. Természetesen a méret és az ár szempontjából nekünk is van beleszólásunk a választásba. A törvény 15 napos kötelező próbahordási időt ír elő, ha úgy érezzük, a készülék nem megfelelő, akkor 15 napon belül visszavihetjük, és másikat választhatunk.

Időbe telik, míg megszokjuk

Ne feledjük, hogy időbe telik, míg hozzászokunk a hallókészülékhez. A készülékek egyediek, és a beállításait az audiológus szakorvos végzi el. Nem fogunk sosem úgy hallani vele, mint a saját fülünkkel, ezt a másfajta hallásélményt kell megszokni. Ha a készülék kényelmetlen, sípol, zúg, nem mindig hallunk jól vele, akkor kérjük ismét a szakember segítségét a beállításnál.

Hallókészülékünknek több éven át kell megfelelően működnie, ezért fokozottan vigyázzunk rá. Óvjuk a szennyeződésektől, portól, zsírtól, hőtől, nedvességtől, alkoholtól, vegyszerektől, ütéstől. Naponta töröljük át puha kendővel, és a fülünk higiéniájáról is gondoskodjunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák