Kiderült, hogyan okoz érrendszeri károsodást a légi közlekedés zaja

  • 17.02.2019
  • Jáksó Nóra

A légi közlekedés zaja hosszú távon fokozza az érrendszeri károsodás kockázatát. Ezt már több kutatás is kimutatta. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem új tanulmánya arra is rávilágít, hogy mindezért egy enzim tehető felelőssé.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a légi közlekedés zaja jelentősen növeli a stresszhormonok termelődését, fokozza az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat a véredényekben. Az új tanulmány szerint ezekért a káros hatásokért nem a nappali zajhatások, hanem egyértelműen az éjszakai zaj tehető felelőssé.

Ha a zaj miatt nem tudunk nyugodtan, folyamatosan aludni éjszaka, az zavart okoz az érrendszer működésében. A légi közlekedés zaja az NADPH oxidáz-2 (Nox2) enzimen keresztül fokozza az oxidatív stresszt az érrendszerben és az agyban is már egyetlen éjszaka alatt is.

Miután az új tanulmány kiderítette, hogy a negatív hatásokat a Nox2 enzim közvetíti, lehetővé válhat olyan szerek kifejlesztése, melyek csökkenteni tudják a légi közlekedés okozta zajok negatív következményeit. Ám természetesen az is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy éjjelente biztosítsuk nyugodt, zavartalan alvásunkat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák